Wszczęte przewody doktorskie
w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie technologia żywności i żywienia uchwałą Rady Naukowej IBPRS w Warszawie z dnia 27.09.2018 r. i 04.04.2019 r.
L.p. | Imię, nazwisko | Promotor | |
---|---|---|---|
1. | Mgr inż. Joanna Bucka-Kolendo | Dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS | |
2. | Mgr Agnieszka Dekowska | Dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS | |
3. | Mgr inż. Artur Kalinowski | Dr hab. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS | |
4. | Mgr inż. Edyta Ksieniewicz-Woźniak | Dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS | |
5. | Mgr inż. Beata Łaszkiewicz | Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, SGGW w Warszawie | |
6. | Mgr Zuzanna Małyszek | Dr hab. Hanna Maria Baranowska, prof. UP w Poznaniu | procedura zakończona |
7. | Mgr inż. Bożena Mazurkiewicz | Dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS | |
8. | Mgr inż. Dorota Michałowska | Dr hab. inż. Iwona Konopka, prof. UWM, w Olsztynie | |
9. | Mgr inż. Justyna Nasiłowska | Dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS | |
10. | Mgr inż. Barbara Noszka | Dr hab. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS | procedura zakończona |
11. | Mgr Marzena Połaska | Dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS | |
12. | Mgr inż. Bartłomiej Ruda | Prof. dr hab. Zbigniew J. Dolatowski, IBPRS | |
13. | Mgr inż. Agnieszka Salamon | Dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS | |
14. | Mgr inż. Sylwia Stępniewska | Dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak, prof. SGGW w Warszawie | procedura zakończona |
15. | Mgr inż. Justyna Szczepańska | Dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS | procedura zakończona |
16. | Mgr inż. Urszula Trych | Dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS |
Postępowania doktorskie:
mgr Bartłomiej Ruda
Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wpływ optymalizacji procesu wędzenia tradycyjnego na poziom WWA oraz jakość sensoryczną i mikrobiologiczną produktu mięsnego”
dziedzina: dziedzina nauk rolniczych, dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Promotor: prof. dr hab. inż. Zbigniew Dolatowski
Promotor pomocniczy: dr inż. Piotr Szymański
Recenzenci:
Prof. dr hab. Mirosław Słowiński – SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności
Prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek – Instytut Weterynaryjny PIB w Puławach
1. Streszczenie pracy doktorskiej [do pobrania]
2. Rozprawa doktorska mgr inż. Bartłomieja Ruda [do pobrania]
3. Recenzja 1 – Prof. dr hab. Mirosław Słowiński [do pobrania]
4. Recenzja 2 – Prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek [do pobrania]
5. Ogłoszenie o obronie [link]
6. Uchwała Komisji [link nieaktywny]
mgr inż, Michał Wójcicki
Tytuł rozprawy doktorskiej: „„Wykorzystanie potencjału bakteriofagów w biokontroli wybranych bakterii z rzędu Enterobacterales występujących w łańcuchu żywnościowym”
dziedzina: dziedzina nauk rolniczych, dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Promotorzy:
dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS–PIB
dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS–PIB
Recenzenci:
dr hab. Anna Bzducha-Wróbel – SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności – Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
dr hab. Ewa Jończyk-Matysiak – Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda Polskiej Akademii Nauk, Zakład Terapii Fagowej, Laboratorium Bakteriofagowe
dr hab. Marcin Schmidt – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
Załączniki:
mgr inż. Olga Świder
Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wpływ modyfikacji mikrobioty na obecność amin biogennych w fermentowanej żywności”
dziedzina: dziedzina nauk rolniczych, dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Promotor: dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB
Recenzenci:
dr hab. Anna Bzducha-Wróbel – SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności – Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
prof. dr hab. Henryk Jeleń – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
prof. dr hab. Barbara Wróblewska – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, Zakład Immunologii i Mikrobiologii Żywności
- Streszczenie rozprawy doktorskiej mgr inż. Olgi Świder [do pobrania plik .pdf 696 KB]
- Rozprawa doktorska mgr inż. Olgi Świder [do pobrania plik .pdf 27749 KB]
- Recenzja nr 1 – dr hab. inż. Anna Bzducha-Wróbel [do pobrania plik .pdf 11747 KB]
- Recenzja nr 2 – prof. dr hab. Henryk Jeleń [do pobrania plik .pdf 4141 KB]
- Recenzja nr 3 – prof. dr hab. Barbara Wróblewska [do pobrania plik .pdf 3197 KB]
- Ogłoszenie o obronie [link]
- Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB
mgr inż. Justyna Nasiłowska
Tytuł rozprawy doktorskiej: „Stan fizjologiczny wybranych patogenów w sokach z warzyw korzeniowych po procesie utrwalania wysokim ciśnieniem”
dziedzina: dziedzina nauk rolniczych, dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Promotor: Dr hab. inż., Barbara Sokołowska, IBPRS-PIB
Promotor pomocniczy: Dr inż. Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, UWM w Olsztynie
Recenzenci:
Prof. dr hab. inż. Dorota Maria Kręgiel – Katedra Biotechnologii Środowiskowej, Politechnika Łódzka
Dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk – Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Politechnika Gdańska
- Streszczenie pracy doktorskiej [do pobrania plik .pdf 141 KB]
- Rozprawa doktorska mgr inż. Justyny Nasiłowskiej [do pobrania plik .pdf 10,9 MB]
- Recenzja 1 prof. dr hab. inż. Dorota Maria Kręgiel [do pobrania plik .pdf 5 MB]
- Recenzja 2 dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk [do pobrania plik .pdf 520 KB]
- Ogłoszenie o obronie [link]
- Uchwała Komisji [link nieaktywny]
mgr Zuzanna Małyszek
Tytuł rozprawy doktorskiej: Wpływ struktury molekularnej spożywczych skrobi modyfikowanych chemicznie na oddziaływania biopolimer-woda
dziedzina nauki: Dziedzina Nauk Rolniczych, dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia
Promotor: prof. dr hab. Hanna Maria Baranowska, Katedra Fizyki i Biofizyki Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Promotor pomocniczy: dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz, Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie
Recenzenci: prof. dr hab. inż. Marek Sikora, Wydział Technologii Żywności Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
dr hab. inż. Małgorzata Kowalska, prof. UTH, Wydział Inżynierii Chemicznej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu
- Streszczenie pracy doktorskiej [ pobierz .pdf ]
- Recenzja 1 – dr hab. inż. Małgorzata Kowalska [ pobierz .pdf ]
- Recenzja 2 – prof. dr hab. inż. Marek Sikora [ pobierz .pdf ]
- Ogłoszenie o obronie [ link ]
- Uchwała Komisji [ link ]
mgr inż. Justyna Szczepańska
Tytuł rozprawy doktorskiej: Wpływ wysokiego ciśnienia hydrostatycznego i homogenizacji wysokociśnieniowej na jakość soków naturalnie mętnych
dziedzina nauki: Dziedzina Nauk Rolniczych, dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia
Promotor: dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS, Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
Recenzenci: prof. dr hab. inż. Wioletta Błaszczak, Zakład Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności-PAN w Olsztynie,
prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Streszczenie pracy doktorskiej [ pobierz .pdf ]
- Recenzja 1 – prof. dr hab. Wioletta Błaszczak [ pobierz .pdf ]
- Recenzja 2 – prof. dr hab. Jan Oszmianski [ pobierz .pdf ]
- Ogłoszenie o obronie [ link ]
mgr inż. Beata Łaszkiewicz
Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wpływ wybranych szczepów bakterii kwasu mlekowego na jakość mikrobiologiczną mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie i wytworzonych z jego udziałem produktów”
dziedzina: dziedzina nauk rolniczych, dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Promotor: prof. dr hab. inż. Danuta Kołożyn-Krajewska
Promotor pomocniczy: dr inż. Piotr Szymański
Recenzenci:
Prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska – Politechnika Łódzka, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Dr hab. inż. Małgorzata Karwowska, prof. UP – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Zakład Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością
- Streszczenie pracy doktorskiej [do pobrania]
- Rozprawa doktorska mgr inż. Beaty Łaszewskiej [do pobrania]
- Recenzja 1 – prof. dr hab. Katarzyna Śliżewska [do pobrania]
- Recenzja 2 – dr hab. inż. Małgorzata Karwowska [do pobrania]
- Ogłoszenie o obronie [link]
- Uchwała Komisji
mgr inż. Sylwia Stępniewska
Tytuł rozprawy doktorskiej: Studia nad wartością wypiekową mąki żytniej z krajowych młynów przemysłowych ze szczególnym uwzględnieniem roli polisacharydów
dziedzina nauki: Dziedzina Nauk Rolniczych, dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia
Promotor: dr hab. inż. Grażyna Cacak-Pietrzak, Instytut Nauk o Żywności Katedra Technologii i Oceny Żywności, SGGW w Warszawie
Promotor pomocniczy: dr inż. Anna Szafrańska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie
Recenzenci: dr hab. inż. Anna Czubaszek, prof. UP Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu;
dr hab. inż. Renata Różyło, prof. UP, Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Streszczenie pracy doktorskiej [ pobierz .pdf ]
- Recenzja 1 – dr hab. inż. Anna Czubaszek [ pobierz .pdf ]
- Recenzja 2 – dr hab. inż. Renata Różyło [ pobierz .pdf ]
- Ogłoszenie o obronie [ link ]
- Uchwała Komisji [ link ]
- Uchwała Komisji – Wyróżnienie [ link ]
mgr inż. Barbara Noszka
Tytuł rozprawy doktorskiej: Zastosowanie wybranych tłuszczów egzotycznych w produktach typu emulsji W/O o podwyższonej wartości żywieniowej
dziedzina nauki: Dziedzina Nauk Rolniczych, dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia
Promotor: dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
Recenzenci: Prof. dr hab. inż. Józef Korczak – profesor emerytowany, Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita – Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
- Streszczenie pracy doktorskiej [ pobierz .pdf ]
- Recenzja 1 – prof. dr hab. Józef Korczak [ pobierz .pdf ]
- Recenzja 2 – dr hab. Agnieszka Kita [ pobierz .pdf ]
- Ogłoszenie o obronie [ link ]
- Uchwała Komisji [
link]
Ogłoszenia:
Szkolenie: Bezpieczeństwo produkcji żywności w małych zakładach przetwórczych
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy informuje o organizacji dwudniowego szkolenia pt: „Bezpieczeństwo produkcji żywności w małych zakładach przetwórczych” w dniach 10-11.06.2021r. w trybie...
Wszczęte przewody doktorskie
Wszczęte przewody doktorskie w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie technologia żywności i żywienia uchwałą Rady Naukowej IBPRS w Warszawie z dnia 27.09.2018 r.: mgr inż. Justyna Szczepańska (ZO) „Wpływ wysokiego ciśnienia hydrostatycznego i homogenizacji...