tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Uwaga – trwa nabór do Platformy Startowej Mazovian StartUPolis

Platforma Startowa Mazovian StartUPolis to akcelerator innowacji, którego celem jest tworzenie sprzyjających warunków do powstawania i rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw w obszarach inteligentnych specjalizacji regionu, poprzez realizację profesjonalnego programu inkubacji startupów. Aktualny nabór trwa do 16...

Inauguracyjne posiedzenie Rady Naukowej IBPRS-PIB z udziałem MRiRW

W dniu dzisiejszym odbylo się uroczyste, pierwsze posiedzenie nowo powołanej Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego. Rada została powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zgodnie z art. 30 ust. 4 ustawy o instytutach...

Współpraca między nauką a praktyką rolniczą

Nowoczesne rolnictwo opiera się na wiedzy - spotkanie w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi „Współodpowiedzialność nauki i doradztwa rolniczego w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego” – takie było wystąpienie dr hab. Marka Roszko – dyrektora IBPRS-PIB podczas spotkania w Narodowym Instytucie Kultury i...

Nowy projekt w ramach konkursu NCN OPUS 29

Miło nam poinformować, że 28.11.2025 r. wraz z Politechniką Białostocką i Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku otrzymaliśmy w ramach konkursu NCN OPUS 29 dofinansowanie w wysokości 1 989 380 zł (jeden milion dziewięćset osiemdziesiąt dziewięć tysięcy trzysta osiemdziesiąt złotych) na realizację projektu badawczego...

Gratulacje dla naukowców z Zakładu Mikrobiologii!

Dofinansowanie na projekty w konkursach NCN Z radością informujemy, że nasi naukowcy uzyskali dofinansowanie na projekty w konkursach NCN:– dr Paulina Średnicka, w konkursie MINIATURA 9 na projekt pt.: „Wstępne badania nad wpływem bisfenoli na mechanizm regulacji apetytu i sytości poprzez interakcje mikrobioty...

Zapraszamy na konferencję ON-LINE „Produkcja żywności w RHD”

Zapraszamy na konferencję ON-LINE „Produkcja żywności w RHD - stosowanie nowych technologii produkcji, czynniki mające wpływ na jakość wyrobu i jego bezpieczeństwo". IBPRS-PIB reprezentuje silna ekipa w składzie: dr Beata Bartodziejska, dr Anna Szosland-Fałtyn oraz dr Piotr Szymański. Podczas konferencji nasi...

IBPRS-PIB na Life Science Open Space w Krakowie

W dniach 27-28.11. w Krakowie odbyła się konferencja Life Science Open Space. IBPRS-PIB reprezentowała dr Magdalena Kulczycka. Podczas wystąpienia dr Magdalena Kulczycka zaprezentowała ofertę badawczą instytutu, a w szczególności prace nad potencjalnym wykorzystaniem mikroorganizmów wobec rosnących wyzwań: zmian...

IBPRS wspiera rozwój kompetencji młodych naukowców z SGGW

Jak wygląda życie zawodowe po studiach biologicznych lub biotechnologicznych? Jakie kompetencje są dziś najbardziej poszukiwane przez pracodawców? A może czas się przebranżowić? Na te i inne pytania próbowaliśmy odpowiadać podczas czwartej edycji RYKu – dorocznego spotkania studentów SGGW z absolwentami i ekspertami...

Spotkanie Pożniwne 2025

Spotkanie Pożniwne 2025 odbędzie się w dniu 24 listopada 2025 r.  w siedzibie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie ul. Rakowiecka 36 oraz on-line. Zachęcamy Państwa do udziału w Spotkaniu!Prosimy o przekazanie wiadomości współpracownikom i osobom zainteresowanym. Zgłoszenie uczestnictwa –...

Wizyta delegacji z Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej w IBPRS-PIB

Dnia 29 października 2025 r. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowy Instytut Badawczy gościł delegację z Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej. Spotkanie poświęcone było możliwościom rozwoju współpracy naukowej i technologicznej pomiędzy naszym instytutem a chińskimi ośrodkami badawczymi. W...
Szkolenia i egzaminy f-gazowe reklama

12 zakładów merytorycznych:

Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności

E164, E330, E621… zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają te wszystkie oznaczenia na etykietach produktów spożywczych? 

Pod oznaczeniem „E” z numerem kryją się substancje dodatkowe, które są stosowane z wielu różnych powodów w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, świeżości, konsystencji, czy wyglądu.  

Substancje dodatkowe bywają sztuczne, ale często też są naturalne – sól czy cukier są stosowane jako konserwanty od wieków!  

Naukowcy skrupulatnie oceniają bezpieczeństwo wszystkich substancji dodatkowych, zanim zostaną one dopuszczone do stosowania do żywności w UE – abyście mogli bez obaw wybierać produkty.

Więcej na stronie:   

Projekt SeCuRe – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych realizowany na podstawie umowy nr RPMA.01.01.00-14-e218/20-00 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach: Osi priorytetowej I: RPMA.01.00.00. Wykorzystanie działalności badawczo-rozwojowej w gospodarce. Działania 1.1: RPMA.01.01.00. Działalność badawczo-rozwojowa jednostek naukowych. Więcej na stronie projektu:

Zatrudniamy:

Praca – Specjalista w ZT

Praca – Specjalista w ZT

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi zatrudni osobę na stanowisko SPECJALISTA   Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu...

Wykonujemy badania alkaloidów sporyszu w ziarnie zbóż i jego produktach metodą akredytowaną!

24 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wydała Rozporządzenie 2021/1399 ustanawiające nowe poziomy maksymalnej dopuszczalnej zawartości przetrwalników i alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych. Posiadamy akredytację na oznaczenie alkaloidów sporyszu w zbożach i jego przetworach. Zapraszamy do współpracy!

Szczegóły: Dr hab. Marek Roszko, prof. IBPRS; Dr hab. Marcin Bryła, prof. IBPRS
Zakład Bezpieczeństwa i Chemicznej Analizy Żywności – IBPRS-PIB. T: 22 606 38 42; 22 606 36 77

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy powstał w 1949 roku w Warszawie jako Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego.  Kilkakrotnie zmieniał swoją nazwę, ostatnia została nadana w 2012 r. przed włączeniem w jego struktury dwóch innych instytutów z wieloletnią tradycją: Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego oraz Instytutu Przemysłu Cukrowniczego, jak też kilku innych laboratoriów badawczych.  Obecnie składa się z 12 zakładów merytorycznych wyposażonych w nowoczesne laboratoria i stosujących ponad 600 akredytowanych metod badawczych.  Głównym zadaniem Instytutu jest prowadzenie badań podstawowych i stosowanych w zakresie biotechnologii rolno-spożywczej, bezpiecznej produkcji i przechowywania żywności, wspieranie przemysłu rolno-spożywczego oraz prowadzenie działań zmierzających do poprawy jakości życia ludzi.  Instytut współpracuje z partnerami przemysłowymi z różnych branż sektora rolno-spożywczego oraz pokrewnych, w tym ochrony środowiska, energii odnawialnej i chłodnictwa.

W Instytucie zatrudnionych jest ponad 200 pracowników, włączając trzech profesorów tytularnych, dziewięciu profesorów nadzwyczajnych oraz 33 naukowców ze stopniem doktora.

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy prowadzi prace naukowe, rozwojowe, wdrożeniowe w zakresie biotechnologii i technologii rolno-spożywczej. Prace te, o ostatecznym aplikacyjnym charakterze, obejmują swym zakresem wiele dyscyplin: mikrobiologię techniczną i mikrobiologię żywności, inżynierię komórkową, inżynierię procesową, chemię i biochemię, technologię żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Kierunki działalności Instytutu obejmują także wiele branż przemysłu rolno-spożywczego: drożdżownictwo, gorzelnictwo, winiarstwo, octownictwo, browarnictwo, przetwórstwo owoców i warzyw, przetwórstwo i przechowalnictwo zbóż, przetwórstwo ziemniaków i skrobi, piekarskiego i cukierniczego, koncentratów spożywczych, żywności mrożonej i schłodzonej, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego oraz produkcję mikrobiologicznych preparatów (enzymatycznych, probiotycznych, kultur starterowych i in.).

Kluczowe słowa głównych obszarów badawczych:

bezpieczeństwo żywności, analiza żywności, jakość żywności, bioróżnorodność, żywność funkcjonalna, koncentraty spożywcze, odnawialne źródła energii, produkty skrobiowe, technologia fermentacji, przemysł mięsny i tłuszczowy, owoce, warzywa, przetwórstwo zbóż, piekarstwo, gorzelnictwo, chłodnictwo, przemysł cukrowniczy, mikrobiologia, przemysł mleczarski, kolekcja kultur.

Wideo:

Aktualności:

53. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

53. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

53. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO Uprzejmie informujemy, że w związku z obecną sytuacją epidemiologiczną w Polsce i na świecie 53. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO oraz sympozjum Naukowo-Techniczne pt. „Postęp w Technologii Mięsa. Nauka – Praktyce”, które miały się odbyć 14 maja br....

czytaj dalej
Wszczęte przewody doktorskie

Wszczęte przewody doktorskie

Wszczęte przewody doktorskie w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie technologia żywności i żywienia uchwałą Rady Naukowej IBPRS w Warszawie z dnia 27.09.2018 r.:  mgr inż. Justyna Szczepańska (ZO) „Wpływ wysokiego ciśnienia hydrostatycznego i homogenizacji...

czytaj dalej