E164, E330, E621… zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają te wszystkie oznaczenia na etykietach produktów spożywczych?
Pod oznaczeniem „E” z numerem kryją się substancje dodatkowe, które są stosowane z wielu różnych powodów w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, świeżości, konsystencji, czy wyglądu.
Substancje dodatkowe bywają sztuczne, ale często też są naturalne – sól czy cukier są stosowane jako konserwanty od wieków!
Naukowcy skrupulatnie oceniają bezpieczeństwo wszystkich substancji dodatkowych, zanim zostaną one dopuszczone do stosowania do żywności w UE – abyście mogli bez obaw wybierać produkty.
Więcej na stronie:
Projekt SeCuRe – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych realizowany na podstawie umowy nr RPMA.01.01.00-14-e218/20-00 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach: Osi priorytetowej I: RPMA.01.00.00. Wykorzystanie działalności badawczo-rozwojowej w gospodarce. Działania 1.1: RPMA.01.01.00. Działalność badawczo-rozwojowa jednostek naukowych. Więcej na stronie projektu:

Zatrudniamy:
Praca: Specjalista – realizacja prac badawczych
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych zatrudni osobę na stanowisko S P E C J A L I S T A Opis stanowiska: Udział w realizacji prac badawczych oraz prac komercyjnych w...
Praca – Technolog w ZMT Poznań
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej w Poznaniu zatrudni osobę na stanowisko: TECHNOLOG Opis...

Wykonujemy badania alkaloidów sporyszu w ziarnie zbóż i jego produktach metodą akredytowaną!
24 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wydała Rozporządzenie 2021/1399 ustanawiające nowe poziomy maksymalnej dopuszczalnej zawartości przetrwalników i alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych. Posiadamy akredytację na oznaczenie alkaloidów sporyszu w zbożach i jego przetworach. Zapraszamy do współpracy!
Szczegóły: Dr hab. Marek Roszko, prof. IBPRS; Dr hab. Marcin Bryła, prof. IBPRS
Zakład Bezpieczeństwa i Chemicznej Analizy Żywności – IBPRS-PIB. T: 22 606 38 42; 22 606 36 77
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy powstał w 1949 roku w Warszawie jako Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego. Kilkakrotnie zmieniał swoją nazwę, ostatnia została nadana w 2012 r. przed włączeniem w jego struktury dwóch innych instytutów z wieloletnią tradycją: Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego oraz Instytutu Przemysłu Cukrowniczego, jak też kilku innych laboratoriów badawczych. Obecnie składa się z 12 zakładów merytorycznych wyposażonych w nowoczesne laboratoria i stosujących ponad 600 akredytowanych metod badawczych. Głównym zadaniem Instytutu jest prowadzenie badań podstawowych i stosowanych w zakresie biotechnologii rolno-spożywczej, bezpiecznej produkcji i przechowywania żywności, wspieranie przemysłu rolno-spożywczego oraz prowadzenie działań zmierzających do poprawy jakości życia ludzi. Instytut współpracuje z partnerami przemysłowymi z różnych branż sektora rolno-spożywczego oraz pokrewnych, w tym ochrony środowiska, energii odnawialnej i chłodnictwa.
W Instytucie zatrudnionych jest ponad 200 pracowników, włączając trzech profesorów tytularnych, dziewięciu profesorów nadzwyczajnych oraz 33 naukowców ze stopniem doktora.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy prowadzi prace naukowe, rozwojowe, wdrożeniowe w zakresie biotechnologii i technologii rolno-spożywczej. Prace te, o ostatecznym aplikacyjnym charakterze, obejmują swym zakresem wiele dyscyplin: mikrobiologię techniczną i mikrobiologię żywności, inżynierię komórkową, inżynierię procesową, chemię i biochemię, technologię żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Kierunki działalności Instytutu obejmują także wiele branż przemysłu rolno-spożywczego: drożdżownictwo, gorzelnictwo, winiarstwo, octownictwo, browarnictwo, przetwórstwo owoców i warzyw, przetwórstwo i przechowalnictwo zbóż, przetwórstwo ziemniaków i skrobi, piekarskiego i cukierniczego, koncentratów spożywczych, żywności mrożonej i schłodzonej, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego oraz produkcję mikrobiologicznych preparatów (enzymatycznych, probiotycznych, kultur starterowych i in.).
Kluczowe słowa głównych obszarów badawczych:
bezpieczeństwo żywności, analiza żywności, jakość żywności, bioróżnorodność, żywność funkcjonalna, koncentraty spożywcze, odnawialne źródła energii, produkty skrobiowe, technologia fermentacji, przemysł mięsny i tłuszczowy, owoce, warzywa, przetwórstwo zbóż, piekarstwo, gorzelnictwo, chłodnictwo, przemysł cukrowniczy, mikrobiologia, przemysł mleczarski, kolekcja kultur.
Aktualności:
Dofinansowanie termomodernizacji budynków IBPRS – PIB
Film video prezentujący Projekt:Tytuł projektu: Zwiększenie efektywności energetycznej budynków należących do Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Numer projektu (wniosku): POIS.01.03.01-00-0064/17 Beneficjent: Instytut...
ZAPROSZENIE DO ZŁOŻENIA OFERTY W POSTĘPOWANIU NA SPRZEDAŻ TECHNOLOGII I LINII DO PRODUKCJI MAKARONU BEZTŁUSZCZOWEGO INSTANT
INFORMACJA O ZAMIARZE SPRZEDAŻY TECHNOLOGII I LINII DO PRODUKCJI MAKARONU BEZTŁUSZCZOWEGO INSTANT Technologia spełnia potrzeby konsumentów poszukujących żywności wygodnej i zarazem bezpiecznej dla zdrowia. Beztłuszczowy makaron instant (jedno- i wielozbożowe) to...
Wszczęte przewody doktorskie
Wszczęte przewody doktorskie w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie technologia żywności i żywienia uchwałą Rady Naukowej IBPRS w Warszawie z dnia 27.09.2018 r.: mgr inż. Justyna Szczepańska (ZO) „Wpływ wysokiego ciśnienia hydrostatycznego i homogenizacji...
Projekt MRiRW – Optymalizacja technologii procesów wędzenia
„Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych” W Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie został...
Projekt MRiRW – Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych
„Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry...
Rejestr zaświadczeń f-gazowych
REJESTR WYDANYCH ZAŚWIADCZEŃ F-GAZOWYCH Rejestr wydanych zaświadczeń o odbytym szkoleniu w zakresie odzysku substancji kontrolowanych lub fluorowanych gazów cieplarnianych z systemów klimatyzacji w niektórych pojazdach silnikowych wg. ustawy z dn. 15.05.2015 r....