Informujemy, że z dniem 3 października 2024 r. czasopismo Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (PNiTPRS) zmieniło nazwę na Food Biotechnology and Agricultural Sciences (FBAS).
Czasopismo pod nową nazwą wydawane będzie w formie rocznika.
Za zaakceptowaną przez recenzentów publikację dla autora/autorów przysługuje honorarium w wysokości 1000 PLN.
Czasopismo będzie funkcjonowało w wersji elektronicznej (nadany numer ISSN: 3071-7264) oraz drukowanej (numer ISSN: 3071-7256) pod nową stroną internetową:
https://www.fbasjournal.com/
Informacje ogólne
POSTĘPY NAUKI I TECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO (PNiTPRS)
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego są kontynuacją następujących wydawnictw:
- Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego wydawane przez Instytut Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego od 1949 r.,
- Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego wydawane przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego od 1963 r. do 2008 r., a od 2009 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
- Tłuszcze Jadalne wydawane przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego od 1965 r. do 2008 r., a od 2009 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego są wydawnictwem ciągłym (kwartalnikiem) publikowanym od 2011 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy.
W wydawnictwie tym publikowane są najnowsze (nigdzie nie publikowane), oryginalne prace naukowo-badawcze i przeglądowe z zakresu biotechnologii przemysłu rolno spożywczego; technologii produkcji: przetworów owocowych i warzywnych, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, koncentratów spożywczych, preparatów skrobiowych, mrożonych i chłodzonych wyrobów kulinarnych, żywności pochodzenia zwierzęcego w szczególności produktów mięsnych, drobiarskich oraz surowców i produktów tłuszczowych, cukru, przetwórstwa i przechowalnictwa zbóż oraz analizy żywności.
PNiTPRS 2018 nr 2
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 73 nr 2 SPIS TREŚCI Wpływ przechowywania zamrażalniczego na właściwości fizykochemiczne m. longissimus dorsi i m. quadriceps femoris z dzikaGil M., Rudy M., Duma-Kocan P.Rozdział I Zmiany...
PNiTPRS 2017 nr 4
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 72 nr 4. W numerze: Wpływ metody obróbki cieplnej na zawartość podstawowych składników chemicznych w wybranych mięśniach wieprzowych; Wpływ wilgotności mieszanek na właściwości i teksturę eksrudatów kukurydzianych wzbogaconych w wytłoki lniane; Badania przechowalnicze liofilizatów szczepów bakterii fermentacji mlekowej stosowanych w produkcji biopreparatów do kiszenia pasz i probiotyków dla zwierząt. Część 2.
PNiTPRS 2018 nr 1
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 73 nr 1. W numerze m.in: 1. Ocena przydatności technologii wysokociśnieniowej do konserwowania mięsa. Studium przypadku; 2. Wpływ bakterii Lactobacillus plantarum oraz Lactobacillus rhamnosus na wyniki produkcyjne i parametry rzeźne kurcząt brojlerów. Cz. I; 3. Skropliny z produkcji koncentratu pomidorowego jako źródło związków zapachowych; 4. Bezpieczeństwo żywności w Unii Europejskiej na przykładzie mięsa i przetworów mięsnych
PNiTPRS 2017 nr 2
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 72 nr 2
PNiTPRS 2017 nr 3
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 72 nr 3
PNiTPRS 2017 nr 1
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 72 nr 1