tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Uwaga – trwa nabór do Platformy Startowej Mazovian StartUPolis

Platforma Startowa Mazovian StartUPolis to akcelerator innowacji, którego celem jest tworzenie sprzyjających warunków do powstawania i rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw w obszarach inteligentnych specjalizacji regionu, poprzez realizację profesjonalnego programu inkubacji startupów. Aktualny nabór trwa do 16...

Inauguracyjne posiedzenie Rady Naukowej IBPRS-PIB z udziałem MRiRW

W dniu dzisiejszym odbylo się uroczyste, pierwsze posiedzenie nowo powołanej Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego. Rada została powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zgodnie z art. 30 ust. 4 ustawy o instytutach...

Współpraca między nauką a praktyką rolniczą

Nowoczesne rolnictwo opiera się na wiedzy - spotkanie w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi „Współodpowiedzialność nauki i doradztwa rolniczego w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego” – takie było wystąpienie dr hab. Marka Roszko – dyrektora IBPRS-PIB podczas spotkania w Narodowym Instytucie Kultury i...

Nowy projekt w ramach konkursu NCN OPUS 29

Miło nam poinformować, że 28.11.2025 r. wraz z Politechniką Białostocką i Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku otrzymaliśmy w ramach konkursu NCN OPUS 29 dofinansowanie w wysokości 1 989 380 zł (jeden milion dziewięćset osiemdziesiąt dziewięć tysięcy trzysta osiemdziesiąt złotych) na realizację projektu badawczego...

Gratulacje dla naukowców z Zakładu Mikrobiologii!

Dofinansowanie na projekty w konkursach NCN Z radością informujemy, że nasi naukowcy uzyskali dofinansowanie na projekty w konkursach NCN:– dr Paulina Średnicka, w konkursie MINIATURA 9 na projekt pt.: „Wstępne badania nad wpływem bisfenoli na mechanizm regulacji apetytu i sytości poprzez interakcje mikrobioty...

Zapraszamy na konferencję ON-LINE „Produkcja żywności w RHD”

Zapraszamy na konferencję ON-LINE „Produkcja żywności w RHD - stosowanie nowych technologii produkcji, czynniki mające wpływ na jakość wyrobu i jego bezpieczeństwo". IBPRS-PIB reprezentuje silna ekipa w składzie: dr Beata Bartodziejska, dr Anna Szosland-Fałtyn oraz dr Piotr Szymański. Podczas konferencji nasi...

IBPRS-PIB na Life Science Open Space w Krakowie

W dniach 27-28.11. w Krakowie odbyła się konferencja Life Science Open Space. IBPRS-PIB reprezentowała dr Magdalena Kulczycka. Podczas wystąpienia dr Magdalena Kulczycka zaprezentowała ofertę badawczą instytutu, a w szczególności prace nad potencjalnym wykorzystaniem mikroorganizmów wobec rosnących wyzwań: zmian...

IBPRS wspiera rozwój kompetencji młodych naukowców z SGGW

Jak wygląda życie zawodowe po studiach biologicznych lub biotechnologicznych? Jakie kompetencje są dziś najbardziej poszukiwane przez pracodawców? A może czas się przebranżowić? Na te i inne pytania próbowaliśmy odpowiadać podczas czwartej edycji RYKu – dorocznego spotkania studentów SGGW z absolwentami i ekspertami...

Spotkanie Pożniwne 2025

Spotkanie Pożniwne 2025 odbędzie się w dniu 24 listopada 2025 r.  w siedzibie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie ul. Rakowiecka 36 oraz on-line. Zachęcamy Państwa do udziału w Spotkaniu!Prosimy o przekazanie wiadomości współpracownikom i osobom zainteresowanym. Zgłoszenie uczestnictwa –...

Wizyta delegacji z Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej w IBPRS-PIB

Dnia 29 października 2025 r. Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowy Instytut Badawczy gościł delegację z Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej. Spotkanie poświęcone było możliwościom rozwoju współpracy naukowej i technologicznej pomiędzy naszym instytutem a chińskimi ośrodkami badawczymi. W...
Szkolenia i egzaminy f-gazowe reklama

12 zakładów merytorycznych:

Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności

E164, E330, E621… zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają te wszystkie oznaczenia na etykietach produktów spożywczych? 

Pod oznaczeniem „E” z numerem kryją się substancje dodatkowe, które są stosowane z wielu różnych powodów w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, świeżości, konsystencji, czy wyglądu.  

Substancje dodatkowe bywają sztuczne, ale często też są naturalne – sól czy cukier są stosowane jako konserwanty od wieków!  

Naukowcy skrupulatnie oceniają bezpieczeństwo wszystkich substancji dodatkowych, zanim zostaną one dopuszczone do stosowania do żywności w UE – abyście mogli bez obaw wybierać produkty.

Więcej na stronie:   

Projekt SeCuRe – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych realizowany na podstawie umowy nr RPMA.01.01.00-14-e218/20-00 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach: Osi priorytetowej I: RPMA.01.00.00. Wykorzystanie działalności badawczo-rozwojowej w gospodarce. Działania 1.1: RPMA.01.01.00. Działalność badawczo-rozwojowa jednostek naukowych. Więcej na stronie projektu:

Zatrudniamy:

Praca: Stażysta (pełny etat). Ogłoszenie 15-2025.

Praca: Stażysta (pełny etat). Ogłoszenie 15-2025.

IBPRS-PIB ogłasza nabór na wolne stanowisko Ogłoszenie nr 15/2025 Miejsce pracy: IBPRS-PIB w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 Nazwa stanowiska: stażysta Nazwa komórki organizacyjnej :Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności Wymiar etatu: pełny etat Przewidywana...

Wykonujemy badania alkaloidów sporyszu w ziarnie zbóż i jego produktach metodą akredytowaną!

24 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wydała Rozporządzenie 2021/1399 ustanawiające nowe poziomy maksymalnej dopuszczalnej zawartości przetrwalników i alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych. Posiadamy akredytację na oznaczenie alkaloidów sporyszu w zbożach i jego przetworach. Zapraszamy do współpracy!

Szczegóły: Dr hab. Marek Roszko, prof. IBPRS; Dr hab. Marcin Bryła, prof. IBPRS
Zakład Bezpieczeństwa i Chemicznej Analizy Żywności – IBPRS-PIB. T: 22 606 38 42; 22 606 36 77

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy powstał w 1949 roku w Warszawie jako Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego.  Kilkakrotnie zmieniał swoją nazwę, ostatnia została nadana w 2012 r. przed włączeniem w jego struktury dwóch innych instytutów z wieloletnią tradycją: Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego oraz Instytutu Przemysłu Cukrowniczego, jak też kilku innych laboratoriów badawczych.  Obecnie składa się z 12 zakładów merytorycznych wyposażonych w nowoczesne laboratoria i stosujących ponad 600 akredytowanych metod badawczych.  Głównym zadaniem Instytutu jest prowadzenie badań podstawowych i stosowanych w zakresie biotechnologii rolno-spożywczej, bezpiecznej produkcji i przechowywania żywności, wspieranie przemysłu rolno-spożywczego oraz prowadzenie działań zmierzających do poprawy jakości życia ludzi.  Instytut współpracuje z partnerami przemysłowymi z różnych branż sektora rolno-spożywczego oraz pokrewnych, w tym ochrony środowiska, energii odnawialnej i chłodnictwa.

W Instytucie zatrudnionych jest ponad 200 pracowników, włączając trzech profesorów tytularnych, dziewięciu profesorów nadzwyczajnych oraz 33 naukowców ze stopniem doktora.

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy prowadzi prace naukowe, rozwojowe, wdrożeniowe w zakresie biotechnologii i technologii rolno-spożywczej. Prace te, o ostatecznym aplikacyjnym charakterze, obejmują swym zakresem wiele dyscyplin: mikrobiologię techniczną i mikrobiologię żywności, inżynierię komórkową, inżynierię procesową, chemię i biochemię, technologię żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Kierunki działalności Instytutu obejmują także wiele branż przemysłu rolno-spożywczego: drożdżownictwo, gorzelnictwo, winiarstwo, octownictwo, browarnictwo, przetwórstwo owoców i warzyw, przetwórstwo i przechowalnictwo zbóż, przetwórstwo ziemniaków i skrobi, piekarskiego i cukierniczego, koncentratów spożywczych, żywności mrożonej i schłodzonej, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego oraz produkcję mikrobiologicznych preparatów (enzymatycznych, probiotycznych, kultur starterowych i in.).

Kluczowe słowa głównych obszarów badawczych:

bezpieczeństwo żywności, analiza żywności, jakość żywności, bioróżnorodność, żywność funkcjonalna, koncentraty spożywcze, odnawialne źródła energii, produkty skrobiowe, technologia fermentacji, przemysł mięsny i tłuszczowy, owoce, warzywa, przetwórstwo zbóż, piekarstwo, gorzelnictwo, chłodnictwo, przemysł cukrowniczy, mikrobiologia, przemysł mleczarski, kolekcja kultur.

Wideo:

Aktualności:

Stypendium dla studenta / doktoranta

Stypendium dla studenta / doktoranta

Name of the Institute: Institute of Biotechnology of the Agricultural and Food Industry National Research Institute - Warsaw Job Title: Scholarship/Ph.D. student Requirements for candidates: Master's degree or its equivalent in such fields as food technology, biology,...

czytaj dalej
54. Dni Przemysłu Mięsnego

54. Dni Przemysłu Mięsnego

54. Dni Przemysłu Mięsnego pt. „Nowe wyzwania dla przemysłu mięsnego" odbędą się w Domu Technika NOT, Warszawa, ul. Czackiego 3/5, III piętro w dniu 18 maja 2023 r.   PROGRAM: SALA B: 9:00 – 10.15 — Rejestracja uczestników 10:00 — Powitanie uczestników i otwarcie...

czytaj dalej
Konkurs na stanowisko Asystenta w ZO

Konkurs na stanowisko Asystenta w ZO

  Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy ogłasza konkurs na stanowisko: ASYSTENTA     Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława...

czytaj dalej
WHEATBIOME – spotkanie inauguracyjne

WHEATBIOME – spotkanie inauguracyjne

W dniu 25 stycznia br. przedstawiciele Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - PIB wzięli udział w spotkaniu inauguracyjnym projektu realizowanego w ramach programu Horyzont Europa - WHEATBIOME – Unravelling the Potential of the Wheat Microbiome for the...

czytaj dalej
Konkurs na ADIUNKTA w ZMT Warszawa

Konkurs na ADIUNKTA w ZMT Warszawa

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy   zatrudni osobę na stanowisko: ADIUNKTA   Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego...

czytaj dalej
Produkty Najwyższej Jakości – 55. Konkurs Wędlin

Produkty Najwyższej Jakości – 55. Konkurs Wędlin

55. KONKURS – Produkty Najwyższej Jakości Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczegoim. prof. Wacława Dąbrowskiego– Państwowego Instytutu Badawczegoogłasza Konkurs Wędlin pod tytułem:„Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" 2023. Konkurs...

czytaj dalej
Gratulacje dla prof. Krystiana Marszałka!

Gratulacje dla prof. Krystiana Marszałka!

Miło nam poinformować, że dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS, został powołany do składu Rady Narodowego Centrum Nauki. Rada Narodowego Centrum Nauki jest kluczowym organem Centrum. Określa dyscypliny naukowe i grupy dyscyplin w ramach których są ogłaszane i...

czytaj dalej
Konkurs Asystent w ZMT

Konkurs Asystent w ZMT

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Państwowy Instytut Badawczy   zatrudni osobę na stanowisko: ASYSTENTA Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy...

czytaj dalej
Dr. Mohsen Gavahian z Tajwanu w IBPRS-PIB!

Dr. Mohsen Gavahian z Tajwanu w IBPRS-PIB!

autor: Mohsen Gavahian, Ph.D.Assistant Professor, National Pingtung University of Science and Technology,Neipu, Pingtung County, Taiwan Ogrzewanie omowe jako nowa technologia dla zrównoważonego przetwarzania żywności   – to tytuł wystąpienia dr Mohsena Gavahiana,...

czytaj dalej