tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Informujemy, że z dniem 3 października 2024 r. czasopismo Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (PNiTPRS) zmieniło nazwę na Food Biotechnology and Agricultural Sciences (FBAS).

 

Czasopismo pod nową nazwą wydawane będzie w formie rocznika.

Za zaakceptowaną przez recenzentów publikację dla autora/autorów przysługuje honorarium w wysokości 1000 PLN.

Czasopismo będzie funkcjonowało w wersji elektronicznej (nadany numer ISSN: 3071-7264) oraz drukowanej (numer ISSN: 3071-7256) pod nową stroną internetową:

https://www.fbasjournal.com/

Informacje ogólne

 

POSTĘPY NAUKI I TECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO (PNiTPRS)

 

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego są kontynuacją następujących wydawnictw:

  • Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego wydawane przez Instytut Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego od 1949 r.,
  • Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego wydawane przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego od 1963 r. do 2008 r., a od 2009 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
  • Tłuszcze Jadalne wydawane przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego od 1965 r. do 2008 r., a od 2009 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego są wydawnictwem ciągłym (kwartalnikiem) publikowanym od 2011 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy.

W wydawnictwie tym publikowane są najnowsze (nigdzie nie publikowane), oryginalne prace naukowo-badawcze i przeglądowe z zakresu biotechnologii przemysłu rolno spożywczego; technologii produkcji: przetworów owocowych i warzywnych, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, koncentratów spożywczych, preparatów skrobiowych, mrożonych i chłodzonych wyrobów kulinarnych, żywności pochodzenia zwierzęcego w szczególności produktów mięsnych, drobiarskich oraz surowców i produktów tłuszczowych, cukru, przetwórstwa i przechowalnictwa zbóż oraz analizy żywności.

PNiTPRS 2020 t. 75 nr 3-4

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2020 t. 75 nr 3-4 [ pobierz plik .pdf ] SPIS TREŚCI Zjawisko powstawania fazy stałej oleju kameliowego pod wysokim ciśnieniem, w temperaturze pokojowej Wiśniewski R., Wilczyńska T. 5 Porównanie składu kwasów...

PNiTPRS 2020 t. 75 nr 1-2

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2020 t. 75 nr 1-2 [ pobierz plik .pdf ] SPIS TREŚCI Antyoksydacyjne i przeciwrodnikowe właściwości ekstraktów z suszu skórek jabłek odmian Papierówka, Kosztela oraz Gold Milenium Akimowicz M., Samsonowicz M. ...

PNiTPRS 2019 nr 3-4

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 74 nr 3-4   SPIS TREŚCI   Makro- i mikroelementy oraz pierwiastki toksyczne w preparatach witaminowo-mineralnych dostępnych na rynku krajowymJędrzejczak R., Ręczajska W., Popowska M.Rozdział I...

PNiTPRS 2019 nr 2

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 74 nr 2   SPIS TREŚCI   Struktura molekularna i krystaliczna D-mannitolu oraz jego stabilność termicznaBlejwas I., Gołdyn M., Bartoszak-Adamska E.Rozdział I Ocena jakości serków grochowych...

PNiTPRS 2019 nr 1

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 74 nr 1   SPIS TREŚCI   Wpływ tymolu, eugenolu, aldehydu cynamonowego oraz mentolu na rozwój bakterii z rodzaju CronobacterFiedczak D., Berthold-Pluta A.Rozdział I Wpływ kwasu cytrynowego...

PNiTPRS 2018 nr 3-4

Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 73 nr 3-4   SPIS TREŚCI   Wpływ rodzaju zastosowanej wody do ekstrakcji herbatki ziołowej z szyszek chmielu (Lupuli strobili) na zawartość związków biologicznie aktywnychKałwa K.,...