tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe — w Modliszewicach dyskutowano o wdrażaniu innowacji w praktyce

11 kwietnia 2025 roku w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyła się konferencja pod hasłem „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe — od badań naukowych po wdrożenie”, której celem było zaprezentowanie wyników innowacyjnych projektów realizowanych przez grupy operacyjne EPI (Europejskiego Partnerstwa na rzecz Innowacji). Wydarzenie zgromadziło liczne grono uczestników — rolników, przedstawicieli instytucji badawczych, doradców rolniczych oraz reprezentantów administracji publicznej. Konferencja odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, co nadało wydarzeniu szczególną rangę i wymiar europejski.

Instytut reprezentowali: Dyrektor – dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS, oraz zastępca Dyrektora ds. Naukowych, dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS.
Na spotkaniu zaprezentowany został wykład prof. dr. hab. Zbigniewa Dolatowskiego „Bakterie środowiskowe w żywieniu człowieka”. Dr Beata Bartodziejska przedstawiła innowacyjne rozwiązania w zakresie fermentacji i liofilizacji czosnku.

Więcej o wydarzeniu na stronie organizatora: https://www.sodr.pl/main/aktualnosci/Innowacje-a-bezpieczenstwo-zywnosciowe-w-Modliszewicach-dyskutowano-o-wdrazaniu-innowacji-w-praktyce/idn:3482