W dniach 10-11 marca 2022 roku odbyły się oceny sensoryczne produktów mięsnych przeprowadzone w ramach 54. KONKURSU „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2022 organizowanego przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Komisja konkursowa oceniła 135 produktów z 38 zakładów mięsnych:
- Zakłady Mięsne „SZUBRYT” Zbigniew Szubryt, Chełmiec
- Zakłady Mięsne SKIBA S.A., Chojnice
- Polskie Mięso i Wędliny ŁUKOSZ Sp z o.o., Chybie
- ZYCHOWICZ Sp. z o.o. Przetwórstwo Mięsa Sp. kom., Daleszyce
- „JK” Sp. z o. o. Lublin
- Zakład Mięsny „Jasiołka” Dukla
- Elbląskie Centrum Mięsne „EL-HURT” Jolanta i Zbigniew Grudzień, Elbląg
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki Sp.j., Golejewo
- DUBIMEX Zakład Przetwórstwa Mięsa Sp. J. Zygmunt Dubielak, Gostynin
- Zakład Przetwórstwa Mięsa R.E Aniołkowscy, Sp. J., Grudziądz
- Zakład Mięsny Wasąg Sp.J., Hedwiżyn SOKOŁÓW S.A. Oddział w Jarosławiu, Jarosław
- Zakłady Mięsne SILESIA S.A., Katowice PROSIACZEK Sp. z o.o., Krąplowice
- Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta, Lubomia
- Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A., Łuków
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego JBB IMPORT-EKSPORT Józef Bałdyga, Łyse
- LUKULLUS Sp. z o.o. Sp. kom., Michałów
- Zakład Masarski KRAWCZYK Sp. z o.o. Sp.k., Mleczków
- Zakład Przetwórstwa Mięsa „MATTHIAS” Sp. z o.o., Modliborzyce
- ZAKŁAD MIĘSNY MOŚCIBRODY SP. Z O.O, Mościbrody
- AGRO – HANDEL Sp. z o.o., Mościszki Bell Polska Sp.z o.o., Niepołomice
- Zakłady Mięsne „PEKPOL Ostrołęka” Ostrołęka
- Zakłady Mięsne „Pamso” S.A.,Pabianice
- Zakłady Mięsne „KAWIKS”, Patoki – Widawa
- Giżewski dystrybucja Sp.z o.o., Poznań
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS, Proszówki
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SŁAWA” Sp. z o.o., Sława
- WOY Sp. z o.o., Sobawiny
- SOKOŁÓW S.A., Sokołów
- Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o., Stanisławów
- Zakład Przetwórstwa Miesnego „GROT” Sp. z o.o., Starowa Góra
- Zakłady Mięsne „BYSTRY” Sp. z o.o. Sp. Kom,. Swarzędz
- Zakłady Mięsne „OLEWNIK – BIS” Sp. z o.o., Świerczynek
- TARCZYŃSKI S.A., Ujeździec Mały
- Animex Foods sp. z o.o., Warszawa
- Masarnia Ubojnia „ZEMAT” Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J., Wohyń
- Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Żukowie, Żukowo
Kolejnym etapem konkursu będą analizy fizykochemiczne zgłoszonych wyrobów przeprowadzone w IBPRS-PIB.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się 19 maja 2022 roku w Warszawie podczas DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO.
Produkty były oceniane przez dwa zespoły rzeczoznawców:
I Zespół | |
1. Mariusz JANKIEWICZ | – Lukullus Sp. z o.o. Sp.k. w Michałowie |
2. Marian SMYCZEK | – Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi |
3. Bartłomiej RUDA | – Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli |
4. Katarzyna KUBISZ, Anna PATKOWSKA | – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa |
5. Mirosław SŁOWIŃSKI | – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa |
4. Agnieszka TRUKAWKA | – Federacja Konsumentów, Warszawa |
7. Edward NIEŻEWSKI | – SITSPOŻ, Zarząd Główny, Warszawa |
8. Anna ŁEPECKA | – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa |
9. Piotr SZYMAŃSKI | – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa |
oraz
II Zespół | |
1. Marcin KOŚLA | – Zakład Masarski KRAWCZYK Sp. z o.o. Sp. K. w Mleczkowie |
2. Sylwester DOROCIŃSKI | – Zakład Usługowo-Handlowy „WOY” Zdzisław Wojciechowski w Sobawinach |
3. Mariusz MRZEWKA | – Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS Sp. z o.o w Kolonii Zamek |
4. Emilia STANISZEWSKA, Magdalena KOŁAK | – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa |
5. Krzysztof DASIEWICZ | – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa |
6. Michał HERDE | – Federacja Konsumentów, Warszawa |
7. Elżbieta GÓRECKA, Gabriela PIESAK | – SITSPOŻ, Zarząd Główny, Warszawa |
8. Anna OKOŃ | – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa |
9. Aneta KERN-JĘDRYCHOWSKA | – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, Warszawa |