tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Podsumowanie XXX Jubileuszowej Międzynarodowej Konferencji Naukowej
„Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych”
pod Patronatem Honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego

 

XXX Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych” odbyła się w dniach 03 – 04 października 2024 roku w Kazimierzu Dolnym w Domu Pracy Twórczej Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Organizatorem Konferencji był IBPRS-PIB (Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu) oraz Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju (PSPO). Partnerami byli: organizacja międzynarodowa  Euro Fed Lipid oraz Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów PTTŻ. W Konferencji uczestniczyło 80 osób reprezentujących krajowe i zagraniczne placówki naukowe, zakłady przetwórstwa olejów i tłuszczów oraz firmy związane z przemysłem tłuszczowym.

Opiekę merytoryczną sprawował Komitet Naukowy w składzie:

dr hab. inż., Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB, Dyrektor  – IBPRS-PIB

prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik – IBPRS-PIB

dr inż. Sylwia Onacik-Gür, IBPRS-PIB

dr inż. Piotr Szymański, IBPRS-PIB

prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita – Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław

prof. dr hab. inż. Magdalena Rudzińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

dr hab. inż. Dominik Kmiecik, prof. UPP Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

dr inż. Aleksander J. Rostocki – Politechnika Warszawska

dr inż. Katarzyna Ratusz, SGGW Warszawa

prof. dr hab. inż. Anna Żbikowska, SGGW, Warszawa

dr hab. inż. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW, Warszawa

prof. dr hab. inż. Piotr Kiełczyński, Instytut Podstawowych Problemów Techniki PAN, Warszawa

prof. dr hab. inż. Wojciech Golimowski, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

 

30 – lecie konferencji jest wielkim sukcesem o doniosłym znaczeniu w dziedzinie tematyki tłuszczowej. Wybitni ludzie nauki i przemysłu przez tak długi okres czasu mieli możliwość spotykania się i omawiania najważniejszych zagadnień, co znacząco przyczyniło się do rozwoju i doskonalenia wiedzy, technologii i jakości produktów tłuszczowych. Wiodącą rolę w organizacji konferencji odegrał, dawniej Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, a obecnie Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno–Spożywczego Państwowy Instytut Badawczy im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie. Obecna tematyka konferencji obejmowała aktualne zagadnienia naukowe związane z technologią, metodami analitycznymi oraz aspektami zdrowotnymi i żywieniowymi olejów oraz tłuszczów roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem oleju rzepakowego. Poszczególne referaty dotyczyły znaczenia zdrowotnego, żywieniowego oleju rzepakowego i innych olejów roślinnych, substancji bioaktywnych, procesów technologicznych takich jak tłoczenie, rafinacja, obróbka termiczna (smażenie), zastosowania oleożeli, wykorzystania procesów wysokociśnieniowych i ultradźwiękowych w badaniach olejów. Ważnym tematem były przemiany zachodzące w olejach rafinowanych, tłoczonych na zimno oraz ich walory użytkowe i żywieniowe.

Wygłoszono 14 referatów, zaprezentowano 8 posterów, przeprowadzono degustację i ocenę oleju rzepakowego i produktów tłuszczowych. Istotnym i nierozłącznym elementem Konferencji była prezentacja produktów tłuszczowych „Jakość 2024”, zorganizowana przez Instytut dla producentów olejów i margaryn uczestniczących w Konferencji. Na prezentację i wystawę zgłoszono w sumie 11 produktów w tym margaryny, rzepakowe oleje rafinowane oraz tłoczone na zimno. Wszystkie nadesłane produkty zostały ocenione przez specjalistyczny zespół badawczy Instytutu. W prezentacji uczestniczyły firmy: Bunge Polska sp. z o.o. – Kruszwica, i Karczew, Złoto Polskie Family Business Wolniak Kusek Sp. j. – Kalisz, Dr Gola – Olejarnia Mińsk Mazowiecki, Bastik Sp. z o.o. Koźmin Wielkopolski. Podsumowanie prezentacji wyrobów przedstawił w swoim wystąpieniu prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik. Instytut doceniając wysiłek zakładów produkcyjnych w systematycznym podnoszenie jakości swoich wyrobów wyróżnił produkty pucharami i dyplomami „Jakość 2024”. Puchary „Jakość 2024” oraz dyplomy przyznano poniżej wymienionym produktom:

  • Olej rzepakowy Kujawski, „Słynne MR Roślinne”, „FINUU Klasyczne Miks tłuszczowy do smarowania 75%”, Optima Omega 3, Optima Cardio, Optima Cardio + potas, SmakoWita maślany smak” – Bunge sp. z o.o., Kruszwica, Karczew
  • Olej lniany tłoczony na zimno ekologiczny, olej z czarnuszki tłoczony na zimno – Złoto Polskie Family Business Wolniak Kusek Sp. j. – Kalisz
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno – dr Gola – olejarnia Mińsk Mazowiecki,
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno, Oleje Trawińscy – Bastik Sp. z o.o., Koźmin Wielkopolski

Organizatorzy gratulują wyróżnionym firmom i życzą sukcesów w doskonaleniu jakości produktów tłuszczowych. Bogaty i wszechstronny program naukowy konferencji jak również ocena jakościowa produktów, zostały przyjęte przez uczestników z uznaniem. Uczestnicy konferencji otrzymali butelki oleju rzepakowego. Uczestnicy uznali, że konferencje o tematyce tłuszczowej są niezbędne i wnoszą wiele elementów poznawczych dla wszystkich grup zawodowych. Bezpośrednie spotkanie nauki z przemysłem uaktywnia te grupy i stwarza możliwości współpracy. Organizatorzy, podjęli decyzję o organizacji Konferencji w roku 2025. Należy podkreślić, że Konferencja mogła być zrealizowana dzięki wsparciu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO) – sfinansowana z „Funduszu Promocji Roślin Oleistych”.

 

Z serdecznym pozdrowieniem dla wszystkich Uczestników.

Przewodniczący Konferencji – prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik

Fotorelacja z wydarzenia, pliki do pobrania, kliknij w link poniżej:

Patronat honorowy:

Patronat merytoryczny: