Wstępny Program Spotkania:
|
10:00-10:10
|
–
|
Rozpoczęcie spotkania
|
|
10:10-10:50
|
–
|
Aktualna sytuacja na rynku zbóż – Mirosław Marciniak (InfoGrain)
|
|
10:50-11:05
|
–
|
Wartość technologiczna ziarna pszenicy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska (IBPRS-PIB)
|
|
11:05-11:20
|
–
|
Ocena występowania mykotoksyn w ziarnie zbóż z krajowych zbiorów 2025 – dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS (IBPRS-PIB)
|
|
11:20-11:35
|
–
|
Ocena ryzyka występowania metali ciężkich w ziarnie zbóż z krajowych zbiorów 2025 – dr inż. Łukasz Woźniak (IBPRS-PIB)
|
|
11:35-12:05
|
–
|
przerwa kawowa
|
|
12:05-12:20
|
–
|
Wartość technologiczna ziarna żyta z krajowych zbiorów – mgr inż. Agnieszka Salamon (IBPRS-PIB)
|
|
12:20-12:35
|
–
|
Bezpieczeństwo ziarna zbóż z krajowych zbiorów 2025 roku w kontekście pozostałości pestycydów mgr inż. Daria Padewska (IBPRS-PIB)
|
|
12:35-12:50
|
–
|
Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów wybranych krajów UE. Aktualna dyskusja na poziomie unijnym dotycząca wymagań w zakresie substancji skażających w ziarnie zbóż – mgr inż. Aleksandra Boniecka (IBPRS-PIB)
|
|
12:50-13:20
|
–
|
Wartość technologiczna ziarna pszenżyta, jęczmienia, owsa i kukurydzy z krajowych zbiorów – dr inż. Anna Szafrańska, mgr inż. Agnieszka Salamon, mgr inż. Aleksandra Boniecka, mgr inż. Justyna Grabarczyk (IBPRS-PIB)
|
|
13:20-13:35
|
–
|
Ocena występowania alkaloidów tropanowych w kukurydzy i wybranych pseudozbożach z krajowych zbiorów 2025 – dr inż. Joanna Kanabus (IBPRS-PIB)
|
|
13:35-13:50
|
–
|
Wartość technologiczna nasion rzepaku, soi i gryki z krajowych zbiorów – mgr inż. Justyna Grabarczyk, mgr inż. Aleksandra Boniecka (IBPRS-PIB)
|
|
13:50-14:30
|
–
|
lunch
|
|
14:30-15:00
|
–
|
dyskusja i zakończenie spotkania
|
|
|
|
|
|
|
|
Uwaga: udział w Wydarzeniu jest bezpłatny. Odwołanie udziału w spotkaniu stacjonarnym po 20.11.2025 r. skutkuje wystawieniem faktury na kwotę 100 zł + VAT.
Prosimy o przemyślane decyzje 🙂
W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.
Z wyrazami szacunku,
dr inż. Anna Szafrańska
Kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego
ul. Rakowiecka 36
02-532 Warszawa
tel. 22 606 38 85