tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im.
prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB w Warszawie

Zaprasza do udziału

w 41. Konferencji przetwórstwa zbóż i piekarstwa
organizowanej w dniach 5 – 6 października 2023 roku

Konferencja odbędzie się w Masuria Hotel & SPA Worliny 33, 14-105 Łukta w otoczeniu pięknych mazurskich jezior.

W programie Konferencji przewiduje się wykłady zaproszonych gości z krajowych jednostek naukowo-badawczych oraz pracowników Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB, prezentacje firm krajowych i zagranicznych oferujących rozwiązania umożliwiające poprawę jakości i atrakcyjności produkcji, zmniejszające jej koszty, a także ułatwiające sprostanie konkurencji w warunkach gospodarczych Unii Europejskiej.

Tematyka wykładów 41. Konferencji będzie obejmowała m.in. następujące zagadnienia:

  • Rynek pszenicy – aktualna sytuacja i tendencje światowe w sezonie 2023/24
  • Wartość technologiczna ziarna pszenicy i żyta z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne)
  • Wartość zdrowotna ziarna zbóż z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne)
  • Zmiany w regulacjach prawnych dotyczących wystepowania substancji skażających w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych
  • Znaczenie śladu węglowego w branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej
  • Aktualne wymagania w zakresie jakości pasz
  • Badanie interakcji stopnia uszkodzenia skrobi w mące pszennej i efektywności działania α-amylazy na cechy reologiczne ciasta i jakość uzyskanego pieczywa
  • Nietypowe rodzaje mąk – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
  • Mąka ze świerszczy i co dalej?
  • Produkty piekarnicze o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy
  • Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej z krajowych młynów przemysłowych
  • Wykorzystanie mieszańców pszenicy zwyczajnej i orkiszu do produkcji pieczywa
  • Możliwości wykorzystania słodowanego ziarna owsa na cele piekarskie
  • Programy umożliwiające pozyskanie środków z funduszy zewnętrznych na rozwój przedsiębiorstwa

Do udziału w konferencji zaproszono wykładowców z krajowych jednostek naukowo-badawczych, m.in.: Grażyna Podolska (IUNG-PIB, Puławy), Waldemar Korol (IZPIB KLP, Lublin), Marian Wiwart (UWM, Olsztyn). Informacje na temat aktualnej sytuacji na rynku pszenicy przedstawi Pan Mirosław Marciniak (InfoGrain).

Konferencja adresowana jest dla kadry zarządzającej i pracowników przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności oraz wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w Przedsiębiorstwach.

Do udziału w konferencji zapraszamy osoby m.in.:

  • realizujące politykę handlowo-jakościową,
  • opracowujące i kontrolujące system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności,
  • wdrażające najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne,
  • zatrudnione w działach B+R ww. jednostek,
  • zatrudnione w działach produkcji i technologii,
  • odpowiedzialne za opracowanie specyfikacji surowców,
  • z laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i piekarskich,
  • zajmujące się hodowlą nowych odmian zbóż i in.

Zgłoszenie uczestnictwa – na załączonym formularzu – oraz wszelkie pytania proszę kierować:
na adres e-mail:
anna.szafranska@ibprs.pl
telefoniczne: 22 606 38 85

Wstępny Program Konferencji:

5.10.2023

od 11:00 do 12:00  Rejestracja uczestników

od 12:00 do 13:00  Lunch

od 13:00 do 14:30  Konferencja – I sesja

od 14:30 do 15:00  Przerwa kawowa

od 15:00 do 16:30  Konferencja – II sesja

od 16:30 do 17:00  Przerwa kawowa. Zakwaterowanie uczestników w hotelu

od 17:00 do 18:30  Konferencja – III sesja

od 19:30  uroczysta kolacja, impreza integracyjna dla uczestników konferencji

 

6.10.2023

od 08:00 do 09:00  Śniadanie 

od 09:00 do 10:30  Konferencja – IV Sesja

od 10:30 do 11:00  Przerwa kawowa

od 11:00 do 13:00  Konferencja – V Sesja

od 13:00 do 14:00  Obiad

 

Konferencja stwarza możliwość podjęcia dyskusji dotyczących problemów występujących w Przedsiębiorstwie ze specjalistami krajowych jednostek naukowo-badawczych, z przedstawicielami firm krajowych i zagranicznych oraz z kolegami z innych firm tej samej branży lub branż pokrewnych.

Zapraszam do udziału,

dr inż. Anna Szafrańska
Kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego

FIRMY SPONSORUJĄCE:

FIRMY WSPIERAJĄCE:

PATRONAT MEDIALNY: