Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB w Warszawie
Zaprasza do udziału
w 41. Konferencji przetwórstwa zbóż i piekarstwa
organizowanej w dniach 5 – 6 października 2023 roku
Konferencja odbędzie się w Masuria Hotel & SPA Worliny 33, 14-105 Łukta w otoczeniu pięknych mazurskich jezior.
W programie Konferencji przewiduje się wykłady zaproszonych gości z krajowych jednostek naukowo-badawczych oraz pracowników Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB, prezentacje firm krajowych i zagranicznych oferujących rozwiązania umożliwiające poprawę jakości i atrakcyjności produkcji, zmniejszające jej koszty, a także ułatwiające sprostanie konkurencji w warunkach gospodarczych Unii Europejskiej.
Tematyka wykładów 41. Konferencji będzie obejmowała m.in. następujące zagadnienia:
- Rynek pszenicy – aktualna sytuacja i tendencje światowe w sezonie 2023/24
- Wartość technologiczna ziarna pszenicy i żyta z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne)
- Wartość zdrowotna ziarna zbóż z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne)
- Zmiany w regulacjach prawnych dotyczących wystepowania substancji skażających w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych
- Znaczenie śladu węglowego w branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej
- Aktualne wymagania w zakresie jakości pasz
- Badanie interakcji stopnia uszkodzenia skrobi w mące pszennej i efektywności działania α-amylazy na cechy reologiczne ciasta i jakość uzyskanego pieczywa
- Nietypowe rodzaje mąk – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
- Mąka ze świerszczy i co dalej?
- Produkty piekarnicze o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy
- Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej z krajowych młynów przemysłowych
- Wykorzystanie mieszańców pszenicy zwyczajnej i orkiszu do produkcji pieczywa
- Możliwości wykorzystania słodowanego ziarna owsa na cele piekarskie
- Programy umożliwiające pozyskanie środków z funduszy zewnętrznych na rozwój przedsiębiorstwa
Do udziału w konferencji zaproszono wykładowców z krajowych jednostek naukowo-badawczych, m.in.: Grażyna Podolska (IUNG-PIB, Puławy), Waldemar Korol (IZPIB KLP, Lublin), Marian Wiwart (UWM, Olsztyn). Informacje na temat aktualnej sytuacji na rynku pszenicy przedstawi Pan Mirosław Marciniak (InfoGrain).
Konferencja adresowana jest dla kadry zarządzającej i pracowników przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności oraz wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w Przedsiębiorstwach.
Do udziału w konferencji zapraszamy osoby m.in.:
- realizujące politykę handlowo-jakościową,
- opracowujące i kontrolujące system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności,
- wdrażające najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne,
- zatrudnione w działach B+R ww. jednostek,
- zatrudnione w działach produkcji i technologii,
- odpowiedzialne za opracowanie specyfikacji surowców,
- z laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i piekarskich,
- zajmujące się hodowlą nowych odmian zbóż i in.
Zgłoszenie uczestnictwa – na załączonym formularzu – oraz wszelkie pytania proszę kierować:
na adres e-mail:
anna.szafranska@ibprs.pl
telefoniczne: 22 606 38 85
Wstępny Program Konferencji:
5.10.2023
od 11:00 do 12:00 Rejestracja uczestników
od 12:00 do 13:00 Lunch
od 13:00 do 14:30 Konferencja – I sesja
od 14:30 do 15:00 Przerwa kawowa
od 15:00 do 16:30 Konferencja – II sesja
od 16:30 do 17:00 Przerwa kawowa. Zakwaterowanie uczestników w hotelu
od 17:00 do 18:30 Konferencja – III sesja
od 19:30 uroczysta kolacja, impreza integracyjna dla uczestników konferencji
6.10.2023
od 08:00 do 09:00 Śniadanie
od 09:00 do 10:30 Konferencja – IV Sesja
od 10:30 do 11:00 Przerwa kawowa
od 11:00 do 13:00 Konferencja – V Sesja
od 13:00 do 14:00 Obiad
Konferencja stwarza możliwość podjęcia dyskusji dotyczących problemów występujących w Przedsiębiorstwie ze specjalistami krajowych jednostek naukowo-badawczych, z przedstawicielami firm krajowych i zagranicznych oraz z kolegami z innych firm tej samej branży lub branż pokrewnych.
Zapraszam do udziału,
dr inż. Anna Szafrańska
Kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Pliki do pobrania: