W dniu dzisiejszym odbylo się uroczyste, pierwsze posiedzenie nowo powołanej Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego.
Rada została powołana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zgodnie z art. 30 ust. 4 ustawy o instytutach badawczych. Zgodnie z przepisami minister powołuje 50 proc. jej składu – osoby spoza Instytutu. Łącznie Rada liczy 24 członków, z czego 12 przedstawicieli środowiska naukowego i branżowego spoza jednostki.
1. Skład Rady Naukowej na lata 2025–2029 powołanej przez Ministra
Do Rady Naukowej IBPRS-PIB zostali powołani przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stefana Krajewskiego:
- Prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska
- Dr hab. inż. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW
- Prof. dr hab. Renata Kazimierczak
- Mgr Mariusz Porębski
- Prof. dr hab. Katarzyna Ropka-Molik
- Mgr inż. Adam Stępień
- Prof. dr hab. Łukasz Stępień
- Prof. dr hab. Monika Szymańska-Czerwińska
- Mgr Mirosława Tereszczuk-Bronikowska
- Prof. dr hab. Agnieszka Waśkiewicz
- Prof. dr hab. Grzegorz Węgrzyn
- Dr hab. wet. Łukasz Zielonka, prof. UWM
Nominacje członkom Rady Naukowej, w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego, wręczył Dyrektor Generalny MRiRW dr Marek Cieśliński. W uroczystości uczestniczył również Dyrektor Departamentu Transferu Wiedzy i Spraw Społecznych Marcin Tomaszewski.
2. Rola Rady Naukowej i znaczenie Instytutu
Podczas wystąpienia inauguracyjnego dyrektor Instytutu, dr hab. inż. Marek Roszko, podkreślił kluczową rolę Rady Naukowej w wyznaczaniu kierunków działalności Instytutu oraz wzmacnianiu jego znaczenia w systemie bezpieczeństwa żywnościowego państwa. Jak zaznaczył, członkostwo w Radzie to nie tylko zaszczyt, ale również odpowiedzialność.
Dyrektor Generalny MRiRW dr Marek Cieśliński zwrócił uwagę na unikatowość IBPRS-PIB na tle innych instytutów nadzorowanych przez ministerstwo. Podkreślił szeroki zakres współpracy jednostki z przemysłem oraz jej wysoką skuteczność w pozyskiwaniu środków z otoczenia społeczno-gospodarczego.
Przypomniał także 115-letnią historię Instytutu oraz własne wieloletnie doświadczenia związane z jego działalnością – od uczestnictwa w obchodach 100-lecia, po udział w procesie restrukturyzacji i połączenia z innymi jednostkami, dzięki czemu Instytut objął swoimi badaniami wszystkie gałęzie przemysłu rolno-żywnościowego.
Dyrektor Cieśliński podkreślił również zasługi kierownictwa Instytutu na rzecz rozwoju młodej kadry naukowej oraz dalszego wzmacniania potencjału jednostki.
3. Rada o szerokich kompetencjach
Nowo powołany skład Rady Naukowej odzwierciedla szerokie spektrum wiedzy, kompetencji i doświadczeń – od biotechnologii, przez bezpieczeństwo żywności, aż po innowacje w przemyśle rolno-spożywczym. To fundament dalszego rozwoju Instytutu i wzmacniania jego roli w sektorze rolno-spożywczym.
