Zakres działalności Zakładu Technologii Fermentacji obejmuje:
– działalność badawczą i aplikacyjną
Opracowywanie nowych specyficznych preparatów zawierających żywe i aktywne kultury bakterii fermentacji mlekowej do zastosowania w przemyśle spożywczym (do kiszenia warzyw i owoców oraz do pieczywa) i w rolnictwie, w tym w systemie ekologicznym, do kiszenia pasz i żywienia zwierząt oraz przygotowywania surowców do produkcji biopaliw płynnych i gazowych.
Izolację nowych szczepów mikroorganizmów (drożdży i pleśni) ze środowisk naturalnych oraz charakterystykę ich specyficznych cech przydatnych w technologii i biologicznym utrwalaniu żywności i pasz.
Badania nad opracowywaniem ekologicznych metod produkcji żywności i pasz.
Zastosowanie drożdży i bakterii kwasu mlekowego do ograniczenia wzrostu i rozwoju pleśni w żywności oraz podczas przechowywania ziarna.
Badania nad zastosowaniem wirusów bakteryjnych (bakteriofagów) jako niekonwencjonalnej metody zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności.
– działalność analityczno-usługową w zakresie
analityki napojów spirytusowych i wyrobów winiarskich,
drożdży i preparatów drożdżowych,
analizę fizykochemiczną kiszonek paszowych,
wydajności alkoholowej surowców gorzelniczych.
Ponadto działalność ZF obejmuje
produkcję w skali półtechnicznej różnych preparatów mikrobiologicznych do wymienionych wyżej zastosowań
wytwarzanie na zlecenie próbek kultur starterowych do kiszenia warzyw i grzybów, kiszenia pasz, produkcji różnego rodzaju pieczywa zakwasowego
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności