Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa
Od dnia 1 stycznia 2008r. jednostka organizacyjna Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie przy ul. Rakowieckiej 36, powstała w wyniku postępowania konsolidacyjnego, zakończonego połączeniem Centralnego Laboratorium Chłodnictwa (CLCh) w Łodzi i Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych (COBRPGiAS) w Łodzi.
Specyfiką działalności Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi jest prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych oraz wdrożeniowych z zakresu technologii i techniki produkcji żywności, w tym szczególnie mrożonej i chłodzonej oraz opracowywanie nowych rozwiązań technicznych w branży chłodniczej.
Ponadto Zakład zajmuje się zagadnieniami z dziedziny ochrony środowiska w chłodnictwie, klimatyzacji i pompach ciepła, które dotyczą: niekontrolowanej emisji syntetycznych czynników chłodniczych, zanieczyszczeń zregenerowanych chlorowcopochodnych węglowodorów nasyconych, monitoringu gazów cieplarnianych.
Adres
Al. Marszałka J. Piłsudskiego 84
92-202 Łódź
tel. (+48) 42 674 64 14
fax. (+48) 42 674 81 24
e-mail: sekretariat-zt@ibprs.pl
Kierownik Zakładu
p.o. dr Beata Bartodziejska
tel. +48 42 636 55 72
kom. 501 865 915
e-mail: beata.bartodziejska@ibprs.pl
Sekretariat
Struktura Zakładu
PT – Pracownia Chłodnictwa i Ochrony Środowiska
Kierownik: dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
PCh – Pracownia Technologii i Przechowalnictwa Żywności
Kierownik: dr inż. Joanna Markowska
SD – Sekcja Techniczna i Produkcji Doświadczalnej
Kierownik: dr inż. Joanna Markowska
SA – Sekcja Administracyjna
Kontakty
Nazwisko Imię | Tyt. | Prac. | Stanowisko | Telefon | e-mail: @ibprs.pl |
---|---|---|---|---|---|
Drabent Anna | mgr inż. | PCh | st. specjalista | 42 674 64 14 w. 341 | anna.drabent |
Kuleta Paweł | mgr inż. | PT | st. specjalista | 42 674 64 14 w. 332 | pawel.kuleta |
Maćkowiak Krzysztof | mgr inż. | SD | st. specjalista | 42 674 84 67 | krzysztof.mackowiak |
Markowska Joanna | dr inż. | PCh, SD | adiunkt, kierownik pracowni, kierownik sekcji | 42 674 64 14 w. 344 | joanna.markowska |
Przybysz Łukasz | mgr inż. | PT | st. specjalista | 42 674 64 14 w. 332 | lukasz.przybysz |
Seliwiorstow Marek | SD | aparatowy maszyn spożywczych | 42 674 64 14 w. 314 | ||
Włodarczyk Ewelina | mgr inż. | PT | specjalista bad.-tech. | 42 674 64 14 w. 331 | ewelina.wlodarczyk |
Wróbel-Jędrzejewska Magdalena | dr inż. | PT | adiunkt, kierownik pracowni | 42 674 64 14 w. 330 | magdalena.jedrzejewska |
Zwierzyńska Agnieszka | inż. | SA | st. specjalista | 42 674 64 14 | sekretariat-zt |
Tyfa Agnieszka | dr inż. | PCh | st. specjalista | 42 674 64 14 wew. 341 | agnieszka.tyfa |
Oferta na badania
Działalność badawcza:
PRACOWNIA TECHNOLOGII I PRZECHOWALNICTWA ŻYWNOŚCI
- Opracowywanie technologii innowacyjnych produktów spożywczych utrwalanych przez zamrażanie, schładzanie, pakowanie próżniowe i w atmosferze ochronnej (MAP) oraz receptur i technologii lodów i deserów mrożonych
- Kształtowanie struktury produktów mrożonych i chłodzonych
- Badania i doświadczalna optymalizacja chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów spożywczych
- Badania jakościżywności, w tym chłodzonych i mrożonych produktów spożywczych
- Badanie przydatności technologicznej nowych surowców i substancji dodatkowych w produkcji mrożonych i schłodzonych produktów żywnościowych oraz lodów i deserów mrożonych
PRACOWNIA CHŁODNICTWA I OCHRONY ŚRODOWISKA
- Badania absorpcji w podczerwieni w detekcji syntetycznych czynników chłodniczych.
- Badania niekontrolowanej emisji syntetycznych czynników chłodniczych w branży chłodniczej i klimatyzacyjnej z zastosowaniem chromatografii gazowej i detektora ECD.
- Ochrona środowiska w obliczu niebezpieczeństw wynikających z zastosowania czynników chłodniczych.
- Analiza możliwości badania zanieczyszczeń zregenerowanych chlorowcopochodnych węglowodorów nasyconych.
- Badania umożliwiające zastosowanie układu chłodzącego z ciekłym CO2 w GC z detektorem FID dla uzyskania prawidłowej analizy wybranych mieszanin fluoro- i chlorofluoropochodnych węglowodorów.
- Badania dla przemysłu rolno-spożywczego w zakresie chłodnictwa, mające na celu:
– zmniejszenie energochłonności produkcji
– poprawę stanu ochrony środowiska
– ograniczenie emisji czynników chłodniczych do atmosfery
– minimalizację śladu węglowego i śladu wodnego.
- Wykorzystanie termowizji w monitoringu temperatury i jakości produktów spożywczych w przemyśle rolno-spożywczym
DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA:
- Usługi konsultacyjno-doradcze, szkolenia i opinie w zakresie wdrażania nowych produktów i technologii
- Opracowywanie receptur i technologii produktów żywnościowych
- Badania składu syntetycznych czynników chłodniczych (freonów) z wykorzystaniem chromatografii gazowej:
– analizy procentowej zawartości poszczególnych składników
– analizy procentowego udziału wykrytych innych substancji, określanych jako zanieczyszczenia.
- Opracowywanie nowych rozwiązań technicznych w branży chłodniczej dla nowych i modernizowanych zakładów, mających na celu:
– zmniejszenie energochłonności produkcji
– poprawę stanu środowiska i jego ochronę - Prowadzenie działalności w zakresie informacji naukowej i technicznej z obszaru technologiczno-technicznego.
DZIAŁALNOŚĆ SZKOLENIOWA
- Szkolenia z zakresu innowacyjnych technologii w przemyśle spożywczym
- Szkolenia i egzaminy (posiadające Certyfikacje Urzędu Dozoru Technicznego) dla pracowników i właścicieli urządzeń i instalacji z syntetycznymi czynnikami chłodniczymi (substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane), umożliwiające zdobycie – zgodnie z obowiązującą legislacją – Zaświadczeń UDT dopuszczających do pracy z tymi czynnikami.
SEKCJA TECHNICZNA I PRODUKCJI DOŚWIADCZALNEJ
Oferuje półprodukty owocowe stosowane jako:
• dodatek smakowy do lodów: pasty homogenizowane, z cząstkami owoców i do dekoracji
• nadzienie do cukierków i czekolad
• baza do produkcji galaretek owocowych i żelków
Produkty otrzymywane są z owoców krajowych i importowanych. Charakteryzują się wysoką koncentracją smaku i zapachu oraz barwy. Cechuje je duża czystość mikrobiologiczna. Dodatek komponentów owocowych wpływa na poprawę jakości produktów finalnych, nadając im pożądany smak i barwę. Dzięki stosowaniu owoców, produkty uzyskują składniki mineralne i witaminy.
Działalność usługowa:
- Usługi konsultacyjno-doradcze, szkolenia i opinie w zakresie wdrażania nowych produktów i technologii
- Opracowywanie receptur i technologii produktów żywnościowych
- Badania składu syntetycznych czynników chłodniczych (freonów) z wykorzystaniem chromatografii gazowej: – analizy procentowej zawartości poszczególnych składników – analizy procentowego udziału wykrytych innych substancji, określanych jako zanieczyszczenia.
- Opracowywanie nowych rozwiązań technicznych w branży chłodniczej dla nowych i modernizowanych zakładów, mających na celu: – zmniejszenie energochłonności produkcji – poprawę stanu środowiska i jego ochronę
- Prowadzenie działalności w zakresie informacji naukowej i technicznej z obszaru technologiczno-technicznego.
SEKCJA TECHNICZNA I PRODUKCJI DOŚWIADCZALNEJ
Oferuje półprodukty owocowe stosowane jako: • dodatek smakowy do lodów: pasty homogenizowane, z cząstkami owoców i do dekoracji • nadzienie do cukierków i czekolad • baza do produkcji galaretek owocowych i żelków Produkty otrzymywane są z owoców krajowych i importowanych. Charakteryzują się wysoką koncentracją smaku i zapachu oraz barwy. Cechuje je duża czystość mikrobiologiczna. Dodatek komponentów owocowych wpływa na poprawę jakości produktów finalnych, nadając im pożądany smak i barwę. Dzięki stosowaniu owoców, produkty uzyskują składniki mineralne i witaminy.
Działalność szkoleniowa:
- Szkolenia z zakresu innowacyjnych technologii w przemyśle spożywczym
- Szkolenia i egzaminy (posiadające Certyfikacje Urzędu Dozoru Technicznego – FGAZ-S/27/0010/16, FGAZ-E/27/0008/16, FGAZ-Z/27/0014/16) dla pracowników i właścicieli urządzeń i instalacji z syntetycznymi czynnikami chłodniczymi (substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane), umożliwiające zdobycie Zaświadczenia UDT dopuszczającego do pracy z tymi czynnikami.
Szkolenia i egzaminy prowadzone są zgodnie z obowiązującą legislacją.
Terminarz szkoleń i egzaminów:
– szkoleń w odniesieniu do osób ubiegających się o uzyskanie certyfikatu dla personelu przeprowadzającego kontrolę szczelności, instalację, konserwację lub serwisowanie, a także naprawę i likwidację stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła oraz agregatów samochodów ciężarowych chłodni i przyczep chłodni zawierających substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane oraz odzysk tych substancji lub gazów z takich urządzeń oraz urządzeń ruchomych
Aktualny terminarz szkoleń i egzaminów f-gazowych
– egzaminów w odniesieniu do osób ubiegających się o uzyskanie certyfikatu dla personelu przeprowadzającego kontrolę szczelności, instalację, konserwację lub serwisowanie, a także naprawę i likwidację stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła oraz agregatów samochodów ciężarowych chłodni i przyczep chłodni zawierających substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane oraz odzysk tych substancji lub gazów z takich urządzeń oraz urządzeń ruchomych.
– szkoleń w zakresie odzysku substancji kontrolowanych oraz fluorowanych gazów cieplarnianych z systemów klimatyzacji w niektórych pojazdach silnikowych
Rejestr wydanych zaświadczeń o odbytym szkoleniu w zakresie odzysku substancji kontrolowanych lub fluorowanych gazów cieplarnianych z systemów klimatyzacji w niektórych pojazdach silnikowych
Aktualny rejestr wydanych zaświadczeń
Projekty:
- Projekt realizowany w ramach Strategicznego Programu Badań Naukowych i Prac Rozwojowych „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” – BIOSTRATEG, Umowa NrBIOSTRATEG3/343817/17/NCBR/2018, kierownik projektu: dr inż. Elżbieta Polak
„Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego koszyka produktów żywnościowych”, Lider Konsorcjum: IBPRS-ZT
Pozostali członkowie Konsorcjum: Politechnika Poznańska, Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytet Łódzki, Unifreeze Sp. z o.o., (02.07.2018 – 01.07.2021)
- Prace badawcze w ramach projektu z Programu Operacyjnego Wielkopolski Regionalny System Operacyjny na lata 2014-2020, Działanie 1.2. Wzmocnienie potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw Wielkopolski, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
„Przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych w firmie D&K Technology, mających na celu opracowanie innowacyjnego produktu MainBox, umożliwiającego odbiór produktów spożywczych bez konieczności czekania na dostawcę”
Realizowany przez D&K Technology Spółka z o.o., Wróżewy, Krotoszyn, (01.01.2019 – 31.10.2019 r.);
- Prace badawcze w ramach projektu z PO IR 2014-2020 Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
„Prace badawczo-rozwojowe w zakresie opracowania innowacyjnej w skali świata technologii produkcji izolatów białkowych na bazie roślin oleistych, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku”, IBPRS ZT – „Opracowanie i sporządzenie deserów lodowych”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez NapiFeryn BioTech Sp. z o.o., Łódź, (14.01.2019– 15.01.2020)
- Prace badawcze w ramach projektu POIR.01.01.01-00-0666/17-00 1. Wsparcie prowadzenia prac B+R przez przedsiębiorstwa 1.1 Projekty B+R przedsiębiorstw 1.1.1 Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa
„Nowa linia dań gotowych wysokiej jakości”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez P.P.H.U Janusz Socha Łódź, (01.09.2017 – 31.10.2018)
- Prace badawcze w ramach projektuPOIR.02.03.02-20-0011/15 Działanie 2.3 „Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw” Poddziałanie 2.3.2 „Bony na innowacje dla MŚP” w ramach II Osi priorytetowej” Wsparcie otoczenia i potencjałuprzedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020
„Opracowanie innowacyjnego produktu na bazie czekolady o prozdrowotnych właściwościach, dedykowanego do lodów”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez PPH GETAKS Sp. z o.o. Suwałki, (03.10.2016 – 18.04.2017)
- Prace badawcze w ramach projektu POIR.03.02.01-20-0004/16 Poddziałanie 3.2.1. Badania na rynek
„Wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych celem zaoferowania nowatorskiej gamy lodów funkcjonalnych o niepowtarzalnych właściwościach odżywczych, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez PPH GETAKS Sp. z o.o., Suwałki,(2016-2020);
- Prace badawcze w ramach projektu PO IR 2014-2020, Działanie 2.1 Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw
„Utworzenie Centrum Badawczo-Rozwojowego w Firmie Kilargo”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez Kilargo Sp. z o.o. z siedzibą w Chechle,(2017 – 2020);
- Prace badawcze w ramach projektu WDB/10/0058/15PROGRAM WSPARCIE W RAMACH DUŻEGO BONU – EDYCJA 2015
„Opracowanie nowego wyrobu ciastkarskiego”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez Wytwórnia Cukiernicza „AMIR”, Łódź, (01.07.2015 – 31.10.2015)
- Projekt WND-POKL.08.01.01-10-634/10, kierownik projektu: dr inż. Elżbieta Polak
„Specjalistyczna wiedza pracowników drogą do sukcesu jednostki naukowej”, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VIII Regionalne kadry gospodarki, Działanie 8.1 Rozwój pracowników i przedsiębiorstw w regionie, Poddziałanie 8.1.1 Wspieranie rozwoju kwalifikacji zawodowych i doradztwo dla przedsiębiorstw; (2011-2013);
- Projekt WND-POKL.08.01.01-10-635/10, kierownik projektu: dr inż. Elżbieta Polak
„Szerzenie wiedzy pracowników sektora spożywczego kluczem do sukcesu przedsiębiorstw”, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VIII Regionalne kadry gospodarki, Działanie 8.1 Rozwój pracowników i przedsiębiorstw w regionie, Poddziałanie 8.1.1 Wspieranie rozwoju kwalifikacji zawodowych i doradztwo dla przedsiębiorstw; 2011-2013;
- Projekt WND-POIG.01.03.01-20-137/09, kierownik zadania: dr inż. Elżbieta Polak
„Nowoczesne technologie dla sektora rolno – spożywczego przy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych”, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz środków budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, Oś priorytetowa: Badania i rozwój nowoczesnych technologii, Działanie: Wsparcie projektów B+R na rzecz przedsiębiorców realizowanych przez jednostki naukowe, Poddziałanie: Projekty rozwojowe; Zadanie 5 realizowane w ramach umowy konsorcjum, (2010-2012);
- Projekt celowy 6ZR9 2009C/07181, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
„Opracowanie i wdrożenie technologii chłodzonej żywności wygodnej o podwyższonych walorach żywieniowych, pakowanej w atmosferze ochronnej„ Współudział w realizacji projektu, 2010-2011”
Realizowany z Przedsiębiorstwem Wielobranżowym „AMBROZJA”, Marek Organistka,Bartoszewice 23, Jutrosin, (01.07.2015 – 31.10.2015);
- Projekt badawczy rozwojowy R14 027 03, kierownik projektu: mgr inż. Urszula Stęplewska
„Opracowanie koncepcji i wykonanie prototypu systemu kontroli i identyfikacji gazów CFC, HCFC, HFC w kontekście rozporządzeń Unii Europejskiej”, (2007-2009)
Publikacje:
- Wróbel-Jędrzejewska M., Włodarczyk E., Stęplewska U., Polak E.: Zarządzanie wodą w przemyśle rolno-spożywczym. Przem. Spoż. 2019, 73(9), 34-38
- Markowska J., Polak E.: Łańcuch chłodniczy w produkcji i przechowywaniu żywności. Przem. Spoż. 2019, 73(8), 54-56, 58-61
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Ślad środowiskowy technologii spożywczej. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2019, 63(4), 26, 28, 30-31
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E., Analiza śladu wodnego przykładowych produktów rolno-spożywczych, Postępy Nauki i Technologii w Przemyśle Rolno-Spożywczym, 2019, 2, 60-78
- Polak E., Markowska J.: Wpływ gotowania sous-vide w różnych warunkach temperatury i czasu na wydajność, teksturę i jakość organoleptyczną mięsa piersi indyczej, Postępy Nauki i Technologii w Przemyśle Rolno-Spożywczym, 2019, 2, 32-47
- Markowska J., Polak E., Madaj M., Sadłowska K.: Wpływ spiruliny i preparatów stabilizująco-emulgujących na jakość lodów. W: XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN – Nauka, Technologia i Innowacje w Żywności i Żywieniu. Pr. zbior. pod red. Grażyny Budryn i Katarzyny Śliżewskiej. Łódź: Wydawn. Politechniki Łódzkiej 2019 s. 45-53
- Polak E., Markowska J., Madaj M., Sadłowska K.: Wpływ parametrów technologii sous-vide na jakość mięsa wołowego. W: XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN – Nauka, Technologia i Innowacje w Żywności i Żywieniu. Pr. zbior. pod red. Grażyny Budryn i Katarzyny Śliżewskiej. Łódź: Wydawn. Politechniki Łódzkiej 2019 s. 64-74
- Bieńczak A.*, Markowska J., Polak E., Bieńczak K.*, Sydow Z.*, Rak-Urbaniak L.*: Wpływ procesu produkcyjnego na jakość dżemu truskawkowego. Przem. Chem. 2018, 97(5), 14-14
- Markowska J., Kalemba D*, Polak E.: Skropliny z produkcji koncentratu pomidorowego jako źródło związków zapachowych. Post. Nauki Technol. Przem. Rolno-Spoż. 2018, 73(1), 32-43
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Woda w przemyśle rolno-spożywczym. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2018, 62(5/6), 2,4,6
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Ślad wodny przemysłu rolno-spożywczego. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2018, 62(7), 10-13
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Łańcuch chłodniczy a zmiany klimatyczne. Chłodnictwo 2018, 3, 21-24
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Fluorowane gazy cieplarniane nowe obowiązki operatorów urządzeń chłodniczych. Przem. Spoż. 2018, 72(8), 22-24, 26-27
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Fluorowane gazy cieplarniane – nowe obowiązki postępowania z urządzeniami chłodniczymi. Przem. Spoż. 2018, 72(9), 34, 36-38
- Bieńczak K., Markowska J., Polak E., Bieńczak A., Kalemba D., Rak-Urbaniak L., Pera A., Bartczak A. Skropliny z procesu produkcji dżemu truskawkowego jako źródło związków aromatycznych” Przemysł Chemiczny, 96(10), 2017, 2111-2115
- Shtyka O., Błaszyk M., Sęk J., Przybysz Ł. „Wpływ parametrów emulgowania na jakość produktu” Przemysł Chemiczny, 96(2), 2017, 326-329
- Markowska J., Polak E.: Transport – problematyczne ogniwo łańcucha chłodniczego. Przem. Spoż. 2017, 72(8), 32-34
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Kontrola freonów w całym łańcuchu produkcji żywności. Przem. Spoż. 2017, 71(1), 9-14
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Niekontrolowane emisje metanu do atmosfery. Przem. Spoż. 2017, 71(6), 18-22
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Obowiązki producentów żywności przy obsłudze urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2017, 61(3), 11-17
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Ślad wodny jako wskaźnik zużycia wody w przemyśle spożywczym. Przem. Spoż. 2017, 71(9), 24-28
- Kasprzyk I., Markowska J., Polak E.: Effect of microbial transglutaminase on ice cream heat resistance properties. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2016, 66, 3, 227-231
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Kuleta P., Przybysz Ł., Polak E.: Carbon Footprint of Fruit Paste Technology. Pol. J. Environm. Studies 2016, 25(1), 341-349
- Kasprzyk I., Markowska J., Polak E.: Zamienniki tłuszczu w produktach spożywczych. Przem. Spoż. 2016, 70(1), 19-22
- Markowska J., Polak E.: Przerwanie łańcucha chłodniczego a jakość żywności. Przem. Spoż. 2016, 70(9), 21-22,24-26
- Polak E., Markowska J.: Białka w lodach. Przem. Spoż. 2016, 70(4), 16-18
- Markowska J., Polak E.: Badania biotechnologicznych cech składowanej marchwi. W: Nowoczesne technologie dla sektora rolno-spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych. Pr. zbior. pod red. Dariusza J. Butrymowicza. Białystok: Wydawn. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej 2016 s. 341-380
- Stęplewska U., Wróbel-Jędrzejewska M., Kuleta P., Sender W., Przybysz Ł, Polak E.: Zagadnienia bezpieczeństwa propanowego agregatu chłodniczego. W: Nowoczesne technologie dla sektora rolno-spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych. Pr. zbior. pod red. Dariusza J. Butrymowicza. Białystok: Wydawn. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej 2016 s. 276-323
- Markowska J., Polak E., Kasprzyk I.: Preparaty enzymatyczne w technologii produkcji wyrobów rybnych. Przem. Spoż. 2015 t. 69 nr 1 s. 20-24
- Markowska J., Kasprzyk I., Polak E.: Przechowalnictwo żywności w atmosferze modyfikowanej. Przem. Spoż. 2015 t. 69 nr 9 s. 21-25
- Markowska J., Kasprzyk I., Polak E.: Ziołowe surowce przyprawowe w przetwórstwie żywności. Przem. Spoż. 2015, 11, 21-25
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U.: Nowa metoda identyfikacji składu mieszanin czynników chłodniczych. Chłodnictwo 2015 nr 1-2 s. 18-23
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Wskaźniki oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko. Przem. Spoż. 2015 t. 69 nr 9 s. 8-11
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Kuleta P., Polak E.: Ślad węglowy jako ekologiczny wskaźnik dla przemysłu rolno-spożywczego. Chłodnictwo 2015 nr 4-5 s. 22-25 Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Kuleta P., Polak E.: Ślad węglowy modelowej instalacji chłodniczej. Chłodnictwo 2015, 12, 7
- Markowska J., Polak E., Kasprzyk I.: Zastosowanie preparatów handlowych transglutaminazy pochodzenia mikrobiologicznego do wytworzenia mrożonych formowanych wyrobów z rozdrobnionego mięsa ryb. W: Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. Pr. zbior. pod red. Joanny Stadnik i Izabelli Jackowskiej. Kraków: Wydawn. Nauk. PTTŻ, 2015 s. 155-171
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U.: Szybka identyfikacja składu syntetycznych czynników chłodniczych. Walidacja metody. Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna, 2015/232-233, 6-7, 217-223
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U.: Szybka identyfikacja składu syntetycznych czynników chłodniczych. Opracowanie metody. Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 2015/231, 5, 167-173
- Wróbel-Jędrzejewska M., Kuleta P., Stęplewska U.: Systemy detekcji czynników chłodniczych w zakładach rolno-spożywczych. Chłodnictwo i Klimatyzacja, 2015/196, 5, 44-48
Patenty:
Patenty na wynalazki udzielone za granicą lub przez UP RP na rzecz podmiotu innego niż IBPRS, którego pracownikiem jest twórca wynalazku:
Mieszanka lodowa do wytwarzania lodów i sposób wytwarzania lodów z tej mieszanki. P.417981 (decyzja z 07.01.2019 r.). Twórcy: Elżbieta Polak, Joanna Markowska, Krzysztof Siernicki*
Sposób wytwarzania lodów. P.401342 (decyzja z 02.12.2016 r.). Twórcy: Elżbieta Polak, Joanna Markowska, Krzysztof Siernicki*
ZGŁOSZENIA PATENTOWE w Urzędzie Patentowym RP
Czekolada do powlekania masy lodowej i sposób jej wytwarzania
(Zgłoszenie patentowe: P.422120 z dnia 04.07.2017 r.)
Ciasto kruche i sposób wytwarzania ciasta kruchego
(Zgłoszenie patentowe: P.423391 z dnia 08.11.2017 r.)
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe
(Zgłoszenie patentowe: P.418837 z dnia 26.09.2016 r.)
Aparatura i wyposażenie
APARATURA
- Konsystometr CT3 firmy Brookfield
- Aparat do oznaczania aktywności wody 4TEV firmy Aqua Lab
- Pehametr firmy Beckman
- Spektrofotometr Konica Minolta CM-5
- Analizator gazów CheckMate II
- Wagosuszarka, Sartorius MA 40
- Cyfrowy miernik temperatury – szt., 4, Hobo UX 100-014M
- Worteks- DLAB MX-S
- Homogenizator PRO250 z cyfrowym kontrolerem obrotów
- Komora klimatyczna Heraeus HC7020
- Chromatograf gazowy Claus 500 GC Perkin Elmer z usługą PPC
- Kamera termowizyjna FLIR T1020 (zakres pomiarowy -40…2000°C)
WYPOSAŻENIE POMOCNICZE
- Pirometr Flir TG56 (zakres pomiarowy -30…650°C), w wyposażeniu termopara (zakres pomiarowy – 30…300°C ).
- Miernik wilgotności z technologią obrazowania cieplnego FLIR MR176
- Multimetr Flir DM285 z technologią obrazowania cieplnego
- Licznik energii Voltcraft Energy Logger 4000
- Multimetr cyfrowy KT890
- Multimetr cyfrowy UNI-T UT71D
- Multimetr cyfrowy metex M-4630
- Licznik energii VOLTCRAFT PLC3000
- Multimetr cyfrowy metex M-4650CR
- Miernik wilgotności Vaisala HMC20, zakres 0-100%
- Anemometr Voltcraft PL-130AN, zakres 0,4-30 m/s
- Cęgowy miernik mocy Axiomet AX3550
- Detektor czynnika chłodniczego R134a CPS, czułość 5g/rok
- Miernik cyfrowy temperatury Delta-Ohm, termopara typu K
- Detektor gazów Kitagawa AP-20, zakres gazów i stężeń zależny od rodzaju rurek pomiarowych
WYPOSAŻENIE TECHNOLOGICZNE
- Urządzenie do gotowania – Sous-Vide System GN1/1
- Zamrażarki – 3 szt.
- Piec konwekcyjny 000.P-3 px
- Wałkowarka do ciasta M- 786930
- Mieszałka do ciasta M- 786100
- Urządzenie do przygotowania lodów firmy Unold model Nobile 48876
- Frezer DS 40/50 Elektronic
- Urządzenie pakujące w atmosferze gazów ochronnych A300 firmy Multivac
- Komory zamrażalnicze
- Linia do produkcji past owocowych:
– „Wilk”
– Przecieraczka
– Pasteryzatory
– Homogenizatory
– Kotły warzelne
Aktualności ZT:
Opracowanie innowacyjnego urządzenia Mainbox (paczkomat dla żywności)
Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS-PIB ma zaszczyt przedstawić efekt prac badawczych w ramach projektu z Programu Operacyjnego Wielkopolski Regionalny System Operacyjny na lata 2014-2020,Działanie 1.2. Wzmocnienie potencjału innowacyjnego...