tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

SEMINARIA INSTYTUTOWE 2025 r.

Aktualne na dzień 20.02.2025 r.

Uwaga!

Seminaria będą się odbywać w czwartki o godz. 9:00 w sali A oraz w formie telekonferencji.
Obecność pracowników naukowych na seminariach jest obowiązkowa.

Lp.

Termin

Zakład

Autor

Temat

1

2

3

4

5

1

30.01.2025

ZO

prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek

ODBIÓR TEMATU ZO-167-01

Badanie skrobi opornej w produktach roślinnych oraz jej przemiany w procesach technologicznych

Recenzent: dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz, prof. IBPRS-PIB

2

06.02.2025

ZG

dr inż.
Katarzyna Kotarska

ODBIÓR TEMATU ZG-124-01
Badania nad połączeniem technologii produkcji bioetanolu pierwszej i drugiej generacji

Recenzent: dr inż. Antoni Miecznikowski

3

13.02.2025

ZG

dr inż.
Katarzyna Kotarska

ODBIÓR TEMATU ZG-135-01
Badania nad immobilizacją drożdży
z rodzaju Saccharomyces cerevisiae

Recenzent: dr inż. Joanna Bucka-Kolendo

4

20.02.2025

KJ

mgr inż.
Anna Nurek

Personel – upoważnienia, nadzorowanie
i monitorowanie kompetencji, w oparciu o wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025

5

06.03.2025

ZM

dr inż. Justyna Nasiłowska

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Możliwości wykorzystania zasobów Kolekcji w badaniach naukowych
i zastosowaniach komercyjnych.

6

13.03.2025

ZK

dr Zuzanna Małyszek

ODBIÓR TEMATU ZK-124-01
Ocena procesu ozonowania skrobi grochowej w aspekcie właściwości reologicznych i bezpieczeństwa zdrowotnego

Recenzent: prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek

7

10.04.2025

ZM

dr inż. Joanna
Bucka-Kolendo

ODBIÓR TEMATU ZM-103-01

Zmiany zachodzące w proteomie bakterii fermentacji mlekowej (LAB) pod wpływem działania czynników stresogennych

Recenzent: dr inż. Sylwia Onacik-Gür

8

17.04.2025

ZM

mgr Paulina Średnicka

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Metagenomika: Wykorzystanie technologii NGS w badaniach mikrobiologicznych

9

26.06.2025

KJ

mgr inż.
Anna Nurek

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Zmiany w dokumentach PCA i dokumentacji systemu zarządzania IBPRS-PIB (AB 452)

10

11.09.2025

ZJ

mgr
Olga Sęczkowska

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Analizy ryzyka mikrobiologicznego produktów mlecznych wytwarzanych na małą skalę

11

30.10.2025

ZMT

dr inż. Anna Łepecka

ODBIÓR TEMATU ZMT-109-01

Aktywność proteolityczna
i antyoksydacyjna środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej wyizolowanych z surowo dojrzewających produktów mięsnych

Recenzent: dr inż. Joanna Bucka-Kolendo

12

13.11.2025

ZJ

mgr Jowita
Rzajew-Kozłowska

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Chemiczne zanieczyszczenia żywności, produkowanej w RHD

13

27.11.2025

KJ

mgr inż.
Anna Nurek

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Ważniejsze informacje dotyczące oceny PCA przeprowadzonej w 2025 r.

14

04.12.2025

ZM

dr inż. Joanna Bucka-Kolendo

SEMINARIUM INSTYTUTOWE

Identification of metagenomic differences as results of using different whole genome sequencing (NGS) strategies and potential effects on QMRA outcomes