W dniach 3-4 kwietnia 2025 roku w Mosonmagyaróvár na Węgrzech odbyło się inauguracyjne spotkanie grupy roboczej projektu MILKCHECK – V4 sieci badawczej skupionej wokół zagadnień związanych z klasyfikacją mleka surowego. W wydarzeniu uczestniczyła dr inż. Katarzyna Kycia i mgr inż. Beata Śmiech z Międzyzakładowej Grupy Problemowej ds. Mleczarstwa IBPRS-PIB oraz przedstawiciele instytutów badawczych z Węgier, Czech i Słowacji, którzy omówili istniejące systemy oceny mleka surowego w krajach Grupy Wyszehradzkiej oraz zidentyfikowali obszary wymagające usprawnień. Ponadto podpisane zostało porozumienie współpracy między pięcioma instytucjami z wyżej wymienionych krajów. Podczas spotkania uczestnicy mieli również możliwość zwiedzania laboratoriów Instytutu Mleczarstwa w Mosonmagyaróvár.
Projekt MILKCHECK https://www.mtki.hu/milkcheck/ , ma na celu stworzenie makroregionalnej sieci badawczej do analizy wyzwań przemysłu mleczarskiego, ze szczególnym naciskiem na jakość mleka surowego. W ramach projektu planowane są warsztaty, raporty badawcze oraz utworzenie platformy internetowej MILKCHECK, która będzie wspierać przyszłe działania badawcze i współpracę międzynarodową.