Zespół ZF na spotkaniu partnerów projektu Wheatbiome w Wilnie
W dniach 26-27 listopada 2024 r. dr inż. K. Piasecka- Jóźwiak i dr inż. R. Choińska (ZF) uczestniczyły w AgriFood Forum 24 “FIELD OF THE FUTURE: Rethinking AgriFood for Resilience and Sustainability” oraz spotkaniu roboczym (General Assembly Meeting) w ramach projektu Wheatbiome (Horizon-CL6-2022-Farm2Fork-01-09). Wydarzenia miały miejsce w Wilnie (Litwa).
AgriFood 2024 zostało zorganizowane w celu promowania inicjatywy Field of the Future (Pole przyszłości), czyli działań ukierunkowanych na wypracowaniu rozwiązań obejmujących zaawansowane technologie i innowacje, w tym sztuczną inteligencję (AI), blockchain, IoT, narzędzia cyfrowe oraz nowe modele biznesowe. Powyższe rozwiązania mają umożliwić proces transformacji światowego sektora rolno-spożywczego w obliczu obecnych, bezprecedensowych wyzwań, w tym: zmiany klimatu, niestabilności geopolitycznej, rosnących kosztów produkcji z zachowaniem bezpieczeństwa żywnościowego i zapewnieniem zrównoważonego zarządzania zasobami. W trakcie prowadzonych paneli dyskusyjnych rozważano w jaki sposób zaawansowane technologie i innowacyjne podejścia cyfrowe jak i nie cyfrowe mogą sprawić, że sektor rolno-spożywczy będzie bardziej produktywny, odporny na zmiany i zrównoważony. Forum zgromadziło uczestników będących przedstawicielami: przedsiębiorstw rolno-spożywczych, start-up’ów, instytucji finansowych, naukowych i decydentów. Wydarzenie stworzyło możliwość do wymiany spostrzeżeń, nawiązywania współpracy (B2B), zapoznania z historiami sukcesu start-up’ów i nowych ekosystemów innowacji w zakresie rozwoju sektora rolno-spożywczego. Oddzielny panel dyskusyjny był poświęcony na prezentacji innowacji prowadzonych przez kobiety w sektorze rolno-spożywczym, uczestniczki programu EIT FOOD EWA (Empowering Women in Agrifood) a także inicjatywy Grassceiling.
General Assembly Meeting partnerów projektu Wheatbiome odbył się na terenie Vilniaus Kolegija. Podczas spotkania zaprezentowano i omówiono wyniki dotychczas przeprowadzonych prac badawczych oraz plan pracy na kolejny rok. Zespół ZF w ramach swojego zadania badawczego opracował kultury starterowe do fermentacji odpadów pszenicznych, składające się z wyselekcjonowanych szczepów mikroorganizmów oraz przeprowadził wstępne próby fermentacji w skali laboratoryjnej. Uzyskany materiał pofermentacyjny został poddany ocenie pod względem jakości (parametry fizyko-chemiczne i odżywcze) oraz bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Spotkaniu towarzyszyła ożywiona dyskusja po każdej prezentacji, wpływająca pozytywnie na pogłębienie współpracy między partnerami konsorcjum.