Pod koniec września pracownicy naukowi IBPRS – prof. Krystian Marszałek oraz dr Amin Mousavi Khaneghah z Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych uczestniczyli w „3rd International Conference of the Food Allergy Forum” w Amsterdamie.
Głównym celem było stworzenie unikalnej platformy dla interesariuszy z branży spożywczej do wymiany informacji i doświadczeń na temat różnych aspektów alergii pokarmowych, wydarzenie służyło także przeglądowi aktualnej wiedzy związanej z alergiami pokarmowymi. Dyskutowano również na temat strategii zapobiegania i kontroli alergii pokarmowych, zapewnienia bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia ludzkiego.
Dr Amin Mousavi Khaneghah wygłosił prelekcję pt. Molecular Dynamics Simulation of Allergens in Food: An In Silico Approach”, ponadto, razem z prof. Krystianem Marszałkiem zaprezentowali 3 postery w sesji plakatowej. Nasi naukowcy odbyli także spotkania z ekspertami i firmami oraz omówili potencjalną współpracę. Mieli również okazję uczestniczyć w warsztatach sponsorowanych i prezentowanych przez SCIEX – „LC-MS/MS for qualitative and confirmatory analysis of allergens”.