Międzyzakładowa Grupa Problemowa ds. Mleczarstwa
Kierownik
dr inż. Katarzyna Kycia
tel. +48 22 606 37 86
e-mail: katarzyna.kycia@ibprs.pl
Zakres działalności
Ocena jakości i przydatności mleka surowego do przerobu;
Badanie jakości mikrobiologicznej, fizykochemicznej i sensorycznej mleka oraz przetworów mlecznych;
Doradztwo w zakresie technologii mleka i przetworów mlecznych;
Opracowywanie technologii innowacyjnych wyrobów mleczarskich o właściwościach funkcjonalnych;
Doradztwo w zakresie wzbogacania mleka i przetworów mlecznych w składniki prozdrowotne;
Doradztwo w zakresie doboru kultur starterowych do produkcji twarogów, serów oraz innych fermentowanych przetworów mlecznych;
Doradztwo w zakresie rozwoju nowych produktów z dodatkiem kultur probiotycznych oraz prebiotyków;
Opracowywanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych oraz wdrażanie nowych technologii w mleczarstwie;
Współpraca z przemysłem w zakresie prowadzenia badań i opieka naukowa nad wdrażaniem nowoczesnych rozwiązań techniczno-technologicznych;
Przygotowywanie ekspertyz dotyczących mleka i przetworów mlecznych.
Działalność szkoleniowa
Prowadzenie szkoleń w formie wykładów z zakresu technologii mleka i przetworów mlecznych;
Współpraca z uczelniami wyższymi w zakresie prowadzenia prac dyplomowych na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności.