tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Konkurs Asystent w ZO

  Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie ogłasza konkurs na stanowisko A S Y S T E N T A w Zakładzie Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych   Miejsce zatrudnienia: Warszawa   Zakres zadań...

Prezentacja wyników innowacyjnych projektów realizowanych przez grupy operacyjne EPI

Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe — w Modliszewicach dyskutowano o wdrażaniu innowacji w praktyce 11 kwietnia 2025 roku w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyła się konferencja pod hasłem „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe — od badań naukowych po wdrożenie”, której...

57. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO pt. „Nowe technologie i regulacje dla branży mięsnej”

57. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO pt. „Nowe technologie i regulacje dla branży mięsnej”  odbędą się w Domu Technika NOT, Warszawa, ul. Czackiego 3/5, III piętro, 
 w dniu 15 maja 2025 r. Program:Godz. 9:00 – 10:00 Rejestracja uczestników   Sala B Godz.10:00  Powitanie uczestników i otwarcie sympozjum – Marek Roszko,...

Ogłoszenie o obronie rozprawy doktorskiej mgr Adrianny Bojarczuk

Ogłoszenie o obronie Ogłoszenie Rady NaukowejInstytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego– Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawieo publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr Adrianny Bojarczuk   Temat rozprawy doktorskiej: „Ocena wpływu przetwarzania i...

Rozpoczęcie projektu MILKCHECK – współpraca krajów V4 na rzecz poprawy jakości mleka surowego

W dniach 3-4 kwietnia 2025 roku w Mosonmagyaróvár na Węgrzech odbyło się inauguracyjne spotkanie grupy roboczej projektu MILKCHECK – V4 sieci badawczej skupionej wokół zagadnień związanych z klasyfikacją mleka surowego. W wydarzeniu uczestniczyła dr inż. Katarzyna Kycia i mgr inż. Beata Śmiech z Międzyzakładowej...

Delagacja z IBPRS-PIB na spotkaniu Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) w Brukseli.

3 kwietnia 2025 r. trzech reprezentantów z IBPR, dr inż. Sylwia Onacik-Gür, dr inż. Łukasz Wożniak i dr inż. Dariusz Kurzątkowski wzięli udział w dniu informacyjnym Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) w Brukseli. Wydarzenie to, które zgromadziło około 450 uczestników stacjonarnych, miało na celu...

Ogłoszenie o obronie rozprawy doktorskiej mgr Pauliny Średnickiej

Ogłoszenie o obronie Ogłoszenie Rady NaukowejInstytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego– Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawieo publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr Pauliny Średnickiej.   Temat rozprawy doktorskiej: „Interakcje związków endokrynnie...

Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Żywność w zrównoważonym świecie”

Szanowni Państwo, Uprzejmie informujemy o przedłużeniu terminu rejestracji na Międzynarodową Konferencję Naukową „Żywność w zrównoważonym świecie” połączoną z Jubileuszem 20-lecia Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, a także Jubileuszem 35-lecia Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz nadaniem godności...

Porozumienie o współpracy ze Związkiem POLSKIE MIĘSO

28 marca w siedzibie IBPRS-PIB podpsaliśmy porozumienie o współpracy w obszarze 
naukowego wsparcia dla polskiego rynku mięsnego. Związek POLSKIE MIĘSO reprezentował Pan Jacek Strzelecki – Prezes Zarządu, w imieniu IBPRS-PIB porozumienie podpisał Pan dr hab. inż. Marek Roszko – Dyrektor Instytutu. Porozumienie...

Wyjazd doktorantów do Polmos Żyrardów – nauka i inspiracja w świecie nowoczesnych technologii

W dniu 19.03.2025 r. doktoranci AgroBioTech oraz przedstawiciele Młodej Kadry IBPRS-PIB mieli okazję odwiedzić destylarnię Polmos Żyrardów, producenta luksusowej wódki Belvedere. Podczas wizyty uczestnicy wysłuchali fascynującej prelekcji Pana Łukasza Ściubaka, kierownika działu energetycznego, na temat...
Szkolenia i egzaminy f-gazowe reklama

12 zakładów merytorycznych:

Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności

E164, E330, E621… zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają te wszystkie oznaczenia na etykietach produktów spożywczych? 

Pod oznaczeniem „E” z numerem kryją się substancje dodatkowe, które są stosowane z wielu różnych powodów w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, świeżości, konsystencji, czy wyglądu.  

Substancje dodatkowe bywają sztuczne, ale często też są naturalne – sól czy cukier są stosowane jako konserwanty od wieków!  

Naukowcy skrupulatnie oceniają bezpieczeństwo wszystkich substancji dodatkowych, zanim zostaną one dopuszczone do stosowania do żywności w UE – abyście mogli bez obaw wybierać produkty.

Więcej na stronie:   

Projekt SeCuRe – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych realizowany na podstawie umowy nr RPMA.01.01.00-14-e218/20-00 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach: Osi priorytetowej I: RPMA.01.00.00. Wykorzystanie działalności badawczo-rozwojowej w gospodarce. Działania 1.1: RPMA.01.01.00. Działalność badawczo-rozwojowa jednostek naukowych. Więcej na stronie projektu:

Zatrudniamy:

Praca – Pracownik sprzątający ZF

Praca – Pracownik sprzątający ZF

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Fermentacji zatrudni osobę na stanowisko Pracownik sprzątający    Opis stanowiska: Utrzymywanie w należytej czystości...

Praca – Chemik w ZJ

Praca – Chemik w ZJ

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Jakości Żywności Pracownia Analiz Instrumentalnych zatrudni osobę na stanowisko: C H E M I K   Opis stanowiska: wykonywanie badań...

Wykonujemy badania alkaloidów sporyszu w ziarnie zbóż i jego produktach metodą akredytowaną!

24 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wydała Rozporządzenie 2021/1399 ustanawiające nowe poziomy maksymalnej dopuszczalnej zawartości przetrwalników i alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych. Posiadamy akredytację na oznaczenie alkaloidów sporyszu w zbożach i jego przetworach. Zapraszamy do współpracy!

Szczegóły: Dr hab. Marek Roszko, prof. IBPRS; Dr hab. Marcin Bryła, prof. IBPRS
Zakład Bezpieczeństwa i Chemicznej Analizy Żywności – IBPRS-PIB. T: 22 606 38 42; 22 606 36 77

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy powstał w 1949 roku w Warszawie jako Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego.  Kilkakrotnie zmieniał swoją nazwę, ostatnia została nadana w 2012 r. przed włączeniem w jego struktury dwóch innych instytutów z wieloletnią tradycją: Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego oraz Instytutu Przemysłu Cukrowniczego, jak też kilku innych laboratoriów badawczych.  Obecnie składa się z 12 zakładów merytorycznych wyposażonych w nowoczesne laboratoria i stosujących ponad 600 akredytowanych metod badawczych.  Głównym zadaniem Instytutu jest prowadzenie badań podstawowych i stosowanych w zakresie biotechnologii rolno-spożywczej, bezpiecznej produkcji i przechowywania żywności, wspieranie przemysłu rolno-spożywczego oraz prowadzenie działań zmierzających do poprawy jakości życia ludzi.  Instytut współpracuje z partnerami przemysłowymi z różnych branż sektora rolno-spożywczego oraz pokrewnych, w tym ochrony środowiska, energii odnawialnej i chłodnictwa.

W Instytucie zatrudnionych jest ponad 200 pracowników, włączając trzech profesorów tytularnych, dziewięciu profesorów nadzwyczajnych oraz 33 naukowców ze stopniem doktora.

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy prowadzi prace naukowe, rozwojowe, wdrożeniowe w zakresie biotechnologii i technologii rolno-spożywczej. Prace te, o ostatecznym aplikacyjnym charakterze, obejmują swym zakresem wiele dyscyplin: mikrobiologię techniczną i mikrobiologię żywności, inżynierię komórkową, inżynierię procesową, chemię i biochemię, technologię żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Kierunki działalności Instytutu obejmują także wiele branż przemysłu rolno-spożywczego: drożdżownictwo, gorzelnictwo, winiarstwo, octownictwo, browarnictwo, przetwórstwo owoców i warzyw, przetwórstwo i przechowalnictwo zbóż, przetwórstwo ziemniaków i skrobi, piekarskiego i cukierniczego, koncentratów spożywczych, żywności mrożonej i schłodzonej, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego oraz produkcję mikrobiologicznych preparatów (enzymatycznych, probiotycznych, kultur starterowych i in.).

Kluczowe słowa głównych obszarów badawczych:

bezpieczeństwo żywności, analiza żywności, jakość żywności, bioróżnorodność, żywność funkcjonalna, koncentraty spożywcze, odnawialne źródła energii, produkty skrobiowe, technologia fermentacji, przemysł mięsny i tłuszczowy, owoce, warzywa, przetwórstwo zbóż, piekarstwo, gorzelnictwo, chłodnictwo, przemysł cukrowniczy, mikrobiologia, przemysł mleczarski, kolekcja kultur.

Wideo:

Aktualności:

Gratulacje dla prof. Krystiana Marszałka!

Gratulacje dla prof. Krystiana Marszałka!

Miło nam poinformować, że dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS, został powołany do składu Rady Narodowego Centrum Nauki. Rada Narodowego Centrum Nauki jest kluczowym organem Centrum. Określa dyscypliny naukowe i grupy dyscyplin w ramach których są ogłaszane i...

czytaj dalej
Konkurs Asystent w ZMT

Konkurs Asystent w ZMT

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Państwowy Instytut Badawczy   zatrudni osobę na stanowisko: ASYSTENTA Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy...

czytaj dalej
Dr. Mohsen Gavahian z Tajwanu w IBPRS-PIB!

Dr. Mohsen Gavahian z Tajwanu w IBPRS-PIB!

autor: Mohsen Gavahian, Ph.D.Assistant Professor, National Pingtung University of Science and Technology,Neipu, Pingtung County, Taiwan Ogrzewanie omowe jako nowa technologia dla zrównoważonego przetwarzania żywności   – to tytuł wystąpienia dr Mohsena Gavahiana,...

czytaj dalej
Uwaga Konkurs: Innowator Mazowsza 2022!

Uwaga Konkurs: Innowator Mazowsza 2022!

TYLKO do 16 sierpnia 2022 r. trwa nabór zgłoszeń do tegorocznej edycji Konkursu Innowator Mazowsza. Zgłaszać można się w jednej spośród dwóch kategorii: Innowacyjna Firma lub Innowacyjny Naukowiec. Łączna pula nagród wynosi aż 113 000 zł, a w każdej z kategorii...

czytaj dalej
Praca – asystent w ZA

Praca – asystent w ZA

  Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy zatrudni osobę na stanowisko: ASYSTENTA     Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława...

czytaj dalej
WEBINARIA MIRRI: „Zasoby mikrobiologiczne dla zielonej, zdrowej i zrównoważonej przyszłości” i „Najnowocześniejsze technologie dla kolekcji kultur mikrobiologicznych”

WEBINARIA MIRRI: „Zasoby mikrobiologiczne dla zielonej, zdrowej i zrównoważonej przyszłości” i „Najnowocześniejsze technologie dla kolekcji kultur mikrobiologicznych”

WEBINARIA MIRRI: „Zasoby mikrobiologiczne dla zielonej, zdrowej i zrównoważonej przyszłości” i „Najnowocześniejsze technologie dla kolekcji kultur mikrobiologicznych 2030” Webinarium 1 | Zasoby mikrobiologiczne dla zielonej, zdrowej i zrównoważonej przyszłości Data:...

czytaj dalej