Tu jesteś:  

Kronika JUBILEUSZOWE 50. DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO

 

   Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu we współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Fundacją Techniki Polskiej zorganizował 29 listopada br. w Warszawie po raz pięćdziesiąty pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO pt. „Perspektywy stosowania azotynów i azotanów w przetwórstwie mięsa”. Podczas spotkania wygłoszono 3 referaty plenarne oraz odbyła się prezentacja archiwalnych zdjęć „Dni Przemysłu Mięsnego 1993-2018”. W drugiej części imprezy ogłoszono wyniki Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2018 oraz odbyła się wystawa nagrodzonych wędlin.

 

 

     Pierwszy wykład pt. „Informacja o przebiegu i najważniejszych problemach omawianych na 64. Międzynarodowym Kongresie Nauki o Mięsie i Technologii w Melbourne, Australia” wygłosił Piotr Janiszewski z Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Poznaniu. Międzynarodowy Kongres Nauki o Mięsie i Technologii (ICoMST) to konferencja organizowana cyklicznie raz w roku w różnych krajach na świecie. W tym roku odbyła się w dniach 12-17 sierpnia w Melbourne w Australii. W spotkaniu wzięło udział ponad 500 naukowców, studentów i mięsoznawców reprezentujących ponad 60 państw z całego świata. Obrady Kongresu podzielono na 13 bloków tematycznych dotyczących między innymi: kontroli procesów technologicznych w przemyśle mięsnym, technologii nowej generacji do oceny jakości tusz i mięsa, bezpieczeństwa żywności i mikrobiologii, inteligentnych opakowań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa produktów, analizy białek mięśniowych oraz metabolizmu glikolitycznego i proteolitycznego zachodzącego w tkankach różnych gatunkach zwierząt rzeźnych. Autor omówił wybrane referaty prezentowane na ICoMST dotyczące nowych metod poprawy kruchości mięsa wołowego oraz technik tomografii komputerowej i komputerowej analizy obrazu wykorzystywanych do oceny składu tkankowego tusz zwierząt rzeźnych.

 

     Drugi wykład pt. „Aspekty zdrowotne stosowania azotynów i azotanów w przetwórstwie mięsa” wygłosił Zbigniew Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie. Prelegent omówił problem zanieczyszczenia żywności związkami azotowymi. Autor wskazał, że azotyny i azotany występujące w żywności mają różne źródło pochodzenia. Mogą stanowić dodatek do żywności, świadomie stosowany w procesie technologicznym np. w procesie peklowania mięsa lub produkcji serów, jak również mogą być zanieczyszczeniami wnoszonymi z surowcami roślinnymi, zwierzęcymi i wodą. Azotany pobierane są przez człowieka w znacznej mierze z warzywami, które wykazują duże zdolności do ich kumulowania. Azotyny pobierane są przez człowieka w głównej mierze wraz z peklowanymi wędlinami. Szereg badań wskazuje, że azotyny i azotany mogą brać udział w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin w produktach mięsnych i organizmie człowieka. Czynnikiem sprzyjającym endogennemu nitrozowaniu w jelicie grubym może być dieta bogata w mięso, zwłaszcza czerwone i przetwory z mięsa peklowanego, co w efekcie może prowadzić do chorób nowotworowych.

 

     Ostatni wykład pt. „Aspekty prawne, praktyka stosowania i technologiczne możliwości ograniczenia azotynów i azotanów w przetwarzaniu mięsa” wygłosił Piotr Szymański z Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie. Prelegent przedstawił zmiany prawa żywnościowego Unii Europejskiej zmierzające do ograniczenia stosowania azotynów i azotanów w przetwórstwie mięsa. Na wykładzie przedstawiono faktyczne poziomy stosowania azotynu sodu dodawanego do wędlin w Polsce i innych krajach członkowskich. Wskazano, że ilość dodatku i resztkowa pozostałość azotynów w wędlinach w ostatnich kilkudziesięciu latach znacznie zmniejszyła się. Na wykładzie omówiono również wybrane aspekty dotyczące technologicznych możliwości ograniczenia stosowania azotynów w przetwarzaniu mięsa.

 

     Podczas konferencji wybrane firmy współpracujące z przemysłem mięsnym przedstawiły aktualną ofertę dla branży. Były to następujące firmy: FOODMATE Polska Sp. z o.o., Dąbrowica k/Lublina; FOSS Polska Sp. z o.o., Warszawa; POMONA Company Sp. z o.o., Żyrardów; MOGUNTIA INDASIA Sp. z o.o., Suchy Las; Chr. Hansen Poland Sp. z o.o., Cząstków Mazowiecki; ZALTECH Polska Sp. z o.o. , Rzeszów; P.U.P.H. MONROL Sp. z o.o., Mońki; WIPOL Sp. z o.o., Gdynia; ALL SPICE, Dziekanów Nowy; RAJ-PLUS, Warszawa.

 

     JUBILEUSZOWA 50. edycja ogólnopolskiego Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2018 została tradycyjnie zorganizowana przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Już od 1993 r., dwa razy do roku zakłady mięsne z całej Polski poddają ocenie swoje produkty. Konkurs przeprowadzany jest dwuetapowo. Pierwszy etap obejmują oceny sensoryczne, które wykonywane są przez zespoły rzeczoznawców, w skład których wchodzą przedstawiciele przemysłu, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, uczelni SGGW, Federacji Konsumentów, SITSPOŻ-u oraz pracownicy Instytutu. Drugi etap Konkursu to badania chemiczne na zgodność z normami jakościowymi i aktualnymi przepisami dotyczącymi stosowania dozwolonych substancji dodatkowych. W jesiennej edycji brało udział 49 firm i zgłoszono do ocen rekordowo 178 produktów mięsnych.

 

 

 

     Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w Jubileuszowym 50. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2018 otrzymały Zakłady Mięsne HENRYK KANIA S.A. w Pszczynie.

 

Zakłady Mięsne HENRYK KANIA S.A. w Pszczynie Puchar odbiera Pan Piotr wiewióra – Prezes Zarządu 

 

     Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za „wyróżniającą się liczbę nagrodzonych wędlin” w Jubileuszowym 50. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2018 otrzymał  Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach.

 

 Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach Puchar odbiera Pan Michał Kołdra – Współwłaściciel Zakładu

 

     Specjalne wyróżnienie za najwyżej oceniony produkt wytwarzany metodami tradycyjnymi otrzymał: "AR-KOS"  Sp. z o.o. w Jordanowie za kiełbasę krakowską suchą.

 

      Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi (ekologicznymi) otrzymał: AGRO-VISBEK BYDGOSZCZ Sp. z o.o. Zakład w Nakle nad Notecią za kiełbasę bydgoską dojrzewającą ekologiczną.

 

     Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymał Zakład Przetwórstwa Mięsnego Nowakowski Sp. z o.o. w Dąbrowie za schab domowy z pieca.

 

     Dyplomy otrzymali następujący producenci:

 

Dwadzieścia siedem  produktów

 

 

Zakłady Mięsne HENRYK KANIA S.A. Pszczynie

 

Piętnaście produktów

 

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach

 

Sześć produktów

 

 

Elbląskie Centrum Mięsne EL-HURT Produkcja i Handel Sp. J. Jolanta Grudzień, Zbigniew Grudzień w Elblągu

 

Zakłady Mięsne "KAWIKS" w Patokach

 

Zakład Mięsny "CHABURA" Sp. z o.o. Sp. kom. w Rylowej

 

Pięć produktów

 

 

ZYCHOWICZ Sp. z o.o. Przetwórstwo Mięsa Sp. kom. w Daleszycach; Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A. w Ostrołęce; Zakłady Mięsne PAMSO S.A. w Pabianicach; Zakład Masarski JÓZEF KAROLCZAK w Topoli Szlacheckiej;

 

Cztery produkty

 

Zakład Przetwórstwa Mięsa "MATTHIAS" Sp. z o.o. w Kolonii Zamek; Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi; LUKULLUS Sp. z o.o. Sp. kom. w Michałowie; Zakład Przetwórstwa Mięsnego Sp.J. Małgorzata Kuś w Rudzie Śląskiej; Zakład Przetwórstwa Mięsnego "GROT" J.Grot  Sp. J. w Starowej Górze;

 

 

Trzy produkty

 

"JAMIR" Sobieraj i Wspólnicy Sp. J. w Bechcicach;  Zakład Mięsny "ZBYSZKO" Zbigniew Kruk w Bedoniu Wsi;  Zakłady Mięsne SKIBA S.A. w Chojnicach;  Zakład Przetwórstwa Mięsnego Nowakowski Sp. z o.o. w Dąbrowie; "DUBIMEX" Zakład Przetwórstwa Mięsa Sp. J. Zygmunt Dubielak w Gostyninie;  Zakład Masarski KRAWCZYK Sp. z o.o. Sp. k. w Mleczkowie;  Bell Polska Sp. z o.o. w Niepołomicach; WOY  Sp. z o.o. w Sobawinach; "SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Sokołowie Podlaskim; Zakłady Mięsne "BYSTRY" Sp. z o.o. Sp. kom. w Swarzędzu;  TARCZYŃSKI S.A. w Ujeźdźcu Małym;

 

Dwa produkty

 

Zakłady Mięsne "DOBROSŁAWÓW" Henryk Amanowicz w Dobrosławowie;  Zakład Mięsny "Jasiołka" w Dukli; Zakład Przetwórstwa Mięsa Roman Aniołkowski, Ewa Aniołkowska Sp. J.  w Grudziądzu; Zakład Mięsny WASĄG Sp. J. w Hedwiżynie; PROSIACZEK Sp. z o.o.  w Krąplewicach; Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. w Łukowie; AGRO - HANDEL Sp. z o.o. w Mościszkach; Zakłady Mięsne "NOVE" Sp. z o.o. w Nowem; "KONSPOL - HOLDING" Sp. z o.o. w Nowym Sączu; P.P.H. Ubój i Przetwórstwo Indyka JOANNA GIŻEWSKA - CHRZĄSZCZ w Słupii Kapitulnej; Zakłady Mięsne STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie; "NASZ DRÓB" Sp. z o.o. w Ujrzanowie;  Masarnia Ubojnia "ZEMAT" Zdzisław Trościańczyk i Spółka Sp. J. w Wohyniu;  Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Żukowie

 

Jeden produkt:

Przedsiębiorstwo Drobiarskie "DROBEX" Sp. z o.o. Oddział w Bydgoszczy; Polskie Mięso i Wędliny ŁUKOSZ Sp. z o.o. w Chybiu; Zakład Wędliniarski i Ubojnia  GRZEGORZ KĘPA  w Czestkowie; "AR-KOS"  Sp. z o.o. w Jordanowie; AGRO-VISBEK BYDGOSZCZ Sp. z o.o. Zakład w Nakle nad Notecią;  Zakład Mięsny KONARCZAK Sp. J. w Pogorzeli; Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowo - Usługowe "MARK'S" Sp. z o. o.  w Sokolnikach;  Animex Foods  Sp. z o.o. Sp. k. Oddział w Starachowicach;  Zakłady Mięsne  OLEWNIK - BIS Sp. z o.o. w Świerczynku.

 

 

 

     Z okazji jubileuszu wręczono okolicznościowe wyróżnienia LIDERA JAKOŚCI KONKURSU „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych wędlin we wszystkich edycjach Konkursu. Nagrody otrzymały:

 

  • Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A. w Łukowie

  • Zakłady Mięsne HENRYK KANIA S.A. w Pszczynie

  • Zakładom Mięsnym PAMSO S.A. w Pabianicach
  • WOY  Sp. z o.o. w Sobawinach

  • Zakładowi Masarskiemu KRAWCZYK Sp. z o.o. Sp. k. w Mleczkowie

  • Zakładom Mięsnym "PEKPOL Ostrołęka" S.A. w Ostrołęce

  • Zakładom Mięsnym "KAWIKS" w Patokach

  • Zakładowi Rzeźniczo-Wędliniarskiemu Ernestyn Janeta w Lubomi

  • LUKULLUS Sp. z o.o. Sp. kom. w Michałowie

  • Zakładom Mięsnym STANISŁAWÓW Sp. z o.o. w Stanisławowie

  • Zakładom Mięsnym "BYSTRY" Sp. z o.o. Sp. kom. w Swarzędzu

  • Zakładowi Masarskiemu JÓZEF KAROLCZAK w Topoli Szlacheckiej

  • "JAMIR" Sobieraj i Wspólnicy Sp. J. w Bechcicach

  • Zakładowi Przetwórstwa Mięsa "MATTHIAS" Sp. z o.o. w Kolonii Zamek

  • "DUBIMEX" Zakład Przetwórstwa Mięsa Sp. J. Zygmunt Dubielak  w Gostyninie

 

Nagrodzone w Konkursie produkty mogą być znakowane znakiem towarowym
„Produkt najwyższej jakości” JESIEŃ 2018.

 

 

 

 


 

1-4  czerwca 2016 roku - XXXVII Konferencja w Krynicy Morskiej na temat:
„Kontrola jakości w obrocie i przetwórstwie ziarna zbóż”

 

   W Krynicy Morskiej w hotelu Continental odbyła się kolejna konferencja zorganizowana przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego. Podstawowym celem konferencji było zaprezentowanie wyników badań naukowych, które mogą być wykorzystane w przedsiębiorstwach branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej jak również przybliżenie przemysłu do nauki i nauki do przemysłu.

 

     W konferencji uczestniczyło 86 osób. Zaproszeni wykładowcy z pięciu jednostek naukowych, przedstawiciele przemysłu oraz pracownicy Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS wygłosili 22 referaty. Konferencji towarzyszyła oferta wystawiennicza dziewięciu firm krajowych i zagranicznych, działających dla potrzeb przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego.

 

     Konferencję otworzyła Pani Dyrektor dr hab. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS a całość tradycyjnie prowadził mgr inż. Wojciech Górniak - kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS. Główna tematyka konferencji dotyczyła kontroli jakości technologicznej jak i zdrowotnej ziarna zbóż w produkcji, przechowywaniu, obrocie jak i w przetwórstwie. Przedstawiono również referaty dotyczące kierunków zagospodarowania ziarna zbóż i otrąb, znakowania mąki i pieczywa, spożycia pieczywa oraz omówiono sytuację na krajowym i światowym rynku pszenicy.

 

 


 

6-8 czerwca 2016 roku - XXIV Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Postępy w technologii tłuszczów roślinnych"

 

PODSUMOWANIE XXIV MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ

"POSTĘPY W TECHNOLOGII TŁUSZCZÓW ROŚLINNYCH"

24TH INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONFERENCE "PROGRESS IN TECHNOLOGY OF VEGETABLE FATS"

 

     W dniach 06-08 czerwca 2016 r. w Zamku Gniew odbyła się kolejna, zorganizowana przez  Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, XXIV Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Postępy w technologii tłuszczów roślinnych". Konferencję, tradycyjnie od wielu lat, prowadził dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS, dawniej IPMIT a obecnie IBPRS.  Konferencję otworzyła Pani Dyrektor Instytutu dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS.

 

     Nad poziomem naukowym Konferencji  czuwał Komitet Naukowy w składzie:

  • dr hab. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS - Dyrektor Instytutu, Warszawa
  • dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS, Warszawa
  • dr hab. inż. Karol Mińkowski, prof. IBPRS, Warszawa
  • prof. dr hab. Stanisław Tyszkiewicz - IBPRS, Warszawa
  • dr inż. Piotr Szymański - IBPRS, Warszawa
  • mgr inż. Artur Kalinowski - IBPRS, Warszawa
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier - SGGW, Warszawa
  • prof. dr hab. Agnieszka Kita - Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław
  • dr hab. Magdalena Rudzińska - Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań
  • dr inż. Maria Tynek - Politechnika Gdańska, Gdańsk
  • dr inż. Roman Pawłowicz - Politechnika Gdańska, Gdańsk
  • dr hab. inż. Aleksandra Szydłowska-Czerniak, prof. UMK - Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • dr inż. Aleksander Rostocki - Politechnika Warszawska, Warszawa
  • dr inż. Katarzyna Ratusz - SGGW, Warszawa
  • dr hab. inż. Piotr Kiełczyński, prof. IPPT PAN, Warszawa
  • prof. dr hab. Violeta Makarevičien? - Litewski Uniwersytet Rolniczy w Kownie
  • prof. dr Roman Przybylski - University of Lethbridge, Winnipeg, Canada
  • prof. dr hab. Bronisław Drozdowski - Politechnika Gdańska (profesor merytowany)

  

     W Konferencji uczestniczyły 74 osoby, reprezentujących instytucje krajowe i zagraniczne, między innymi z Czech, Niemiec.

 

     Program naukowy Konferencji obejmował aspekty żywieniowe, zdrowotne, technologiczne i analityczne tłuszczów jadalnych oraz aspekty prawne i technologiczne dotyczące biopaliw z tłuszczów. Wygłoszono 14  referatów naukowych, zaprezentowano  26 doniesień naukowych w formie posterów oraz  przedstawiono 2 prezentacje firm.

    

     Wygłoszone referaty obejmowały szerokie spektrum tematyki tłuszczowej, o czym świadczą ich tytuły, wymienione w kolejności prezentowania:

  • Wybrane aspekty technologiczne, żywieniowe, użytkowe produktów tłuszczowych - margaryna, oleje, tłuszcze 100% - Stanisław Ptasznik, IBPRS
  • Len oleisty - produkcja, przetwórstwo, znaczenie spożywcze i niespożywcze - Karol Mińkowski, IBPRS
  • Kukurbitacyna - toksyczny czy terapeutyczny składnik pestek dyni - Magdalena Rudzińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Jakość olejów uzyskiwanych z nietypowych surowców roślinnych - Ryszard Rafałowski1 , Agnieszka Najda2, Joanna Klepacka1, Beata Paszczyk1, Beata Piłat1, Janusz Staniewski1 .1Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, 2Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Badanie szybkości krystalizacji tłuszczów metodą Żukowa - interpretacja wyników - Roman Pawłowicz, Politechnika Gdańska, Gdańsk
  • Cudze chwalicie swego nie znacie - śruta poekstrakcyjna rzepakowa - Joanna Żuchniewicz, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Warszawa
  • Rola oleju roślinnego w kształtowaniu mikrostruktury modelowych układów tłuszczowych - Halina Makała1, Gabriela Elminowska-Wenda2, Joanna Bogucka2. 1IBPRS Warszawa, 2Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
  • Zastosowanie tłuszczów odpadowych w sektorze biopaliw transportowych w perspektywie znowelizowanego prawodawstwa europejskiego - Adam Stępień, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Krajowa Izba Biopaliw Warszawa
  • Produkcja olejów roślinnych a ekstruzjapasz - Hana Hellerová, Farmet a.s., Czechy
  • Prezentacja Firmy UNIFET Sp. z o.o. - margaryny i tłuszcze profesjonalne - Andrzej Ćwik, Gliwice
  • Prezentacja Firmy Labindex s.c. - aparatura kontrolno pomiarowa w przemyśle tłuszczowym - Marcin Grzelka, Warszawa
  • Omówienie sesji posterowej oraz ocena sensoryczna produktów tłuszczowych - Artur Kalinowski, IBPRS Warszawa
  • Nanocząstki metali i tlenków metali jako narzędzia w badaniach właściwości antyoksydacyjnych nasion oleistych i ich produktów na każdym etapie procesu technologicznego - Aleksandra Szydłowska-Czerniak1, György Karlovits2. 1Wydział Chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2Corvinus University Budapeszt
  • Nowe narzędzia analityczne do oceny zawartości estrów MCPD w próbkach tłuszczów spożywczych - Renata Jędrkiewicz, Agnieszka Głowacz-Różyńska, Justyna Gromadzka, A. Kłosowski, J. Namieśnik, Wydział Chemiczny, Politechnika Gdańska, Gdańsk
  • Analiza zawartości estrów 2-MCPD i 3-MCPD w olejach i frakcjach lipidowych produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku - Agnieszka Głowacz-Różyńska, Renata Jędrkiewicz, Justyna Gromadzka, Wydział Chemiczny, Politechnika Gdańska, Gdańsk
  • Naturima i optima DHA - nowe trendy na rynku konsumenckim - Leszek Barczak, Agnieszka Szalaty, Zakłady Tłuszczowe Kruszwica S.A. Bunge Company
  • Posumowanie sesji posterowej- Magdalena Rudzińska1, Artur Kalinowski2. 1Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 2IBPRS
  • Produkty tłuszczowe "Jakość 2016" - wyniki prezentacji, wręczenie nagród, Renata Jędrzejczak, Stanisław Ptasznik, IBPRS
  • Podsumowanie i zamkniecie Konferencji - Stanisław Ptasznik, IBPRS

    

    Jednym z punktów programu Konferencji była wystawa produktów tłuszczowych i ocena ich jakości  - "Jakość 2016". Producenci wyrobów najwyższej jakości zostali uhonorowani przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Pucharami Jakości i Dyplomami.

 

    Wyróżnienia otrzymali:

 

  1. Zakłady Tłuszczowe Bielmar Sp. z o. o. w Bielsku-Białej za "Grupę produktów FITHIA" - oleje i margaryny. Oleje Fithia stanowią mieszanki olejów - rzepakowego z pierwszego tłoczenia z olejami tłoczonymi na zimno -  z pestek dyni, lnianym, oliwą z oliwek extra virgin. Margaryny Fithia do smarowania pieczywa z olejami tłoczonymi na zimno - z pestek dyni, lnianym, słonecznikowym.

  2. Zakłady Tłuszczowe Kruszwica SA w Kruszwicy za produkty OPTIMA. Olej "Optima Omega 3"  oraz Margaryna półtłustą "Optima DHA" z olejem z mikroalg morskich.

  3. Firma "Złoto Polskie" Marek Wolniak z Kalisza za "Olej z zarodków rzepaku tłoczony na zimno" o wysokiej zawartości kwasu oleinowego.

 

 

 

     Organizatorzy XXIV Międzynarodowej Konferencji Naukowej serdecznie dziękują wszystkim  Uczestnikom za przyjęcie zaproszeń i udział w Konferencji oraz za serdeczną i naukową atmosferę. Dziękujemy również sponsorom Konferencji - Zakładom Tłuszczowym Bielmar Sp. z o. o. w Bielsku-Białej, Zakładom Tłuszczowym Kruszwica S.A., Polskiemu Stowarzyszeniu Producentów Oleju - PSPO w Warszawie, Firmie UNIFET Sp. z o.o. Gliwice. Mamy nadzieję, że wymiana informacji naukowych i doświadczeń przemysłowych przyczyniła się do pogłębienia wiedzy uczestników Konferencji, a uroczysta kolacja staropolska w historycznym miejscu jakim jest Zamek Gniew, wywarła niezapomniane wrażenie.

 

     Przesyłam wszystkim członkom rodziny tłuszczowej serdeczne pozdrowienia w przekonaniu, że w następnym roku odbędzie się uroczysta Jubileuszowa 25 Konferencja Naukowa z Państwa udziałem.

 

Z poważaniem,
dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS
Przewodniczący XXIV Konferencji
Instytut Biotechnologii
Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu
Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów
04-190 Warszawa, ul. Jubilerska 4
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 


 

 

27-28 maja 2015 r. - XXIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych"

 

W Ośrodku Konferencyjnym Kocierz k. Andrychowa odbyła się kolejna, zorganizowana przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS, XXIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Postępy w technologii tłuszczów roślinnych". Konferencję, tradycyjnie od wielu lat, prowadził dr inż. Stanisław Ptasznik, dawniej IPMiT, a obecnie IBPRS. Nad poziomem naukowym Konferencji czuwał Komitet Naukowy. W konferencji uczestniczyli reprezentanci instytucji krajowych i zagranicznych, między innymi z Czech czy Niemiec. Program naukowy Konferencji obejmował aspekty żywieniowe, zdrowotne, technologiczne i analityczne tłuszczów jadalnych oraz aspekty prawne i technologiczne biopaliwa z oleju rzepakowego. Wygłoszono 19 referatów naukowych, zaprezentowano 26 doniesień naukowych w formie posterów oraz przedstawiono dwie prezentacje firm.

 

Jednym z punktów programu Konferencji była wystawa produktów tłuszczowych i ocena ich jakości - "Jakość 2015". Producenci wyrobów najwyższej jakości zostali uhonorowani przez Instytut Pucharami Jakości i Dyplomami.

 

Wyróżnienia otrzymali:

 

Zakłady Tłuszczowe Bielmar Sp. z o.o. w Bielsku-Białej

za "Margarynę Słoneczną", "Śniadaniową z masłem"

 

Zakłady Tłuszczowe Kruszwica SA w Kruszwicy

za olej "Kujawski" oraz margaryny "Smakowita ze swojskim smakiem", "Mix tłuszczów Finuu", oraz "palma z Kruszwicy".

 

Firma "Złoto Polskie" Marek Walniak z Kalisza

za "Olej z zarodków rzepaku tłoczony na zimno"

 

szczegółowe informacje

 

 

 


 

 

27-30 maja 2015 r. - XXXVI Konferencja w Krynicy Morskiej na temat: "Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich"

 

     W Krynicy Morskiej odbyła się kolejna 36 konferencja zorganizowana przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego. W konferencji, kierowanej głównie do pracowników branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej, uczestniczyło 98 osób i wygłoszono 24 referaty.

 

    Referaty przedstawili zaproszeni wykładowcy: prof. dr hab. Grażyna Podolska i dr hab. Alicja Sułek z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB w Puławach, prof. dr hab. Marian Wiwart z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, dr inż. Agnieszka Makowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dr inż. Dariusz R. Mańkowski z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB w Radzikowie, dr Andreas von Felde z KWS Lochow, Goris van Lit z U.S. Wheat Associates, przedstawiciele firm kierujących swoje oferty do przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego, a także pracownicy Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS. Konferencji towarzyszyła oferta wystawiennicza dziewięciu firm krajowych i zagranicznych, działających dla potrzeb przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego.

 

     W trakcie tegorocznej konferencji część wykładów przeprowadzono w formie "sesji żytniej", której przewodniczyła Pani Agnieszka Sąsiadek Dyrektor Zarządzający KWS Lochow Polska Sp. z o.o. W trakcie sesji, która cieszyła się dużym zainteresowaniem, wygłoszono cztery referaty. Wykłady były wstępem do dyskusji w której uczestniczyli prelegenci, a także przedstawiciele firm młynarskich i piekarskich oraz nauki. Szczególnie dużo uwagi poświęcono zróżnicowaniu jakości ziarna żyta odmian populacyjnych i mieszańcowych oraz metodom prowadzenia ciast żytnich

 

 


 

 

21.05.2015 r.  XLIII Dni Przemysłu Mięsnego, Warszawa, Dom Technika NOT

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu zorganizował po raz czterdziesty trzeci pod honorowym patronatem Minista Rolnictwa i Rozwoju Wsi KONKURS pod tytułem "Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" WIOSNA 2015.

 

    Ogłoszenie wyników konkursu poprzedzone było konferencją pt. "Perspektywy Wędzarnictwa w Polsce", a także sesją posterową na której uczestnicy mogli prezentować swoje prace.

 

     KONKURS WIOSNA 2015 obejmował następujące grupy wędlin: kiełbasy, produkty blokowe (drobno, średnio i grubo rozdrobnione, rolady), wędliny podrobowe (wątrobianki, pasztetowe, kiszki, salcesony), mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne (w tym dania gotowe), galarety mięsne i mięsno-warzywne, konserwy pasteryzowane i sterylizowane (mięsne, drobiowe, podrobowe) i inne produkty w ilości 129 próbek zgłoszonych z 34 zakładów mięsnych i drobiarskich. Ocenę konkursową przeprowadzono w dniach 12 i 13 marca br. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie. Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna wykonana przez dwa dziewięcioosobowe zespoły rzeczoznawców.

 

     W dniu 21.05.2015 roku w Warszawie zostały wręczone nagrody "za najwyższą jakość produktu" WIOSNA 2015 które spełniło 125 próbek produktów z 34 firm biorących udział w konkursie. Nagrody wręczał w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marian Borek - Departament Rynków Rolnych, a także Pan Piotr Szymański - Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu.

 

Następujące firmy zostały dodatkowo nagrodzone:

 

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w XLIII KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2015 otrzymał:

Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach

 

Puchar Dyrektora Instytutu „za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych wędlin” w XLIII KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” WIOSNA 2015 otrzymał:

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Małgorzata Kuś w Rudzie Śląskiej

 

Specjalne dyplomy za najwyżej ocenione produkty typu żywność wygodna otrzymały:

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Małgorzata Kuś w Rudzie Śląskiej

za bogracz i kurczaka po meksykańsku

 

oraz

 

Zakład Wędliniarski i Ubojnia GRZEGORZ KĘPA w Czestkowie

za pulpeciki w sosie firmowym.

 

Szczegółowe informacje o konkursie, produktach, a także nagrodzonych firmach

 

 


 

 

18.02.2015 r. Konferencja poświęcona propozycjom zmian w systemie oceny jednostek naukowych w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Warszawa

 

     Konferencja organizowana była wraz z Przewodniczącym Komitetu Ewaluacji Jednostek Naukowych prof. Maciejem Zabelem. W Konferencji wzięła udział Dyrektor Instytutu - dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS. Dyrektorzy wielu Instytutów, przedstawiciele Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, a także wielu Uczelni Wyższych

 

 


 

 

16-17.02.2015 r. Konferencja wewnętrzna IBPRS pt. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2015

 

     Konferencja poświęcona była upowszechnieniu wyników prac badawczych Instytutu. Podzielona była na IV sesje, które kolejno prowadzili: dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS, dr inż. Sylwia Skąpska, dr Anna Misiewicz i dr inż. Marek Roszko. Celem Konferencji było przybliżenie działalności poszczególnych jednostek na forum wewnętrznym, dyskusja na temat realizowanych prac, a także wymiana doświadczeń w przytaczanych tematach na szerszym forum. W sesjach uczestniczyła Dyrektor Instytutu, Kierownicy jednostek i Pracownicy IBPRS - osobiście, a także z jednostek zamiejscowych - poprzez wideokonferencję.

 

 


 

02.02.2015 r. IV Noworoczne Spotkanie Branżowe KUPS w restauracji Villa Foksal, Warszawa.

 

     Spotkanie poświęcone było omówieniu możliwości uczestnictwa podmiotów branży sokowniczej w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. W spotkaniu wzięła udział Dyrektor Instytutu - dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS, a także zarżad i pracownicy KUPS

 

 


 

 

22.01.2015 r. Konferencja naukowa pt. "Rozwój obszarów wiejskich w Polsce w ramach PROW 2007-2013 oraz PROW 2014-2020" w Centralnej Bibliotece Rolniczej, Warszawa

 

     Głównymi tematami poruszanymi na konferencji był wpływ wdrażania PROW 2007-2013 na poprawę wyników ekonomicznych sektora rolno-spożywczego w Polsce, ocena szans rozwojowych sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich Polski w kontekście PROW 2014-2020. W konferencji uczestniczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - dr Marek Sawicki, Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - prof. dr hab. Andrzej Kowalski, Kierownik Zakładu Integracji Europejskiej, Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN - prof. dr hab. Jerzy Wilkin, Dyrektor IBPRS dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS, przedstawiciele Departamentów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także przedstawiciele sektora rolno-spożywczego

 


 

21.02.2015 r. Spotkanie Noworoczne, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

     Odbyło się spotkanie noworoczne zorganizowane dla podległych jednostek Ministerstwa. W uroczystym spotkaniu uczestniczyła Dyrektor Instytutu dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS

 


 

04.12.2014 r. XLII Dni Przemysłu Mięsnego, Warszawa, Dom Technika NOT

     I część spotkania poświęcona była "Aktualnym problemom surowca, znakowania i dystrybucji produktów mięsnych"

 

    II część - ogłoszenie wyników 42 konkursu "Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" JESIEŃ 2014 w grupie wędzonek, kiełbas suszonych, podsuszanych oraz wędlin surowych i dojrzewających wraz z wręczeniem wyróżnień przez przedstawiciela MRiRW. W spotkaniu uczestniczyła Dyrektor Instytutu dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS, pracownicy Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS oraz przedstawiciele producentów nagrodzonych produktów. Na zakończenie odbyła się degustacja nagrodzonych produktów. PROGRAM

 


 

01.12.2014 r. Program Horyzont 2020, Spotkanie z przedstawicielami Instytutów Badawczych

odbyło się w Instytucie Podstawowych Problemów Techniki PAN w Warszawie. Poświęcone w całości udziałowi IB w pierwszych konkursach w programie Horyzont 2020, ofercie Sieci KPK dla IB, ocenie wniosków projektowych z perspektyw oceniającego eksperta, prezentacji 3 projektów realizowanych w programie H2020. W spotkaniu uczestniczyła Dyrektor Instytutu dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS

 


 

29.11.2014 r. Wielka Gala "25 lat Wolności dla Polskiej Przedsiębiorczości"

Odbyła się w warszawskim hotelu Gromada, podczas której przedstawiono laureatów VIII edycji konkursu "Orły Polskiego Budownictwa", VII edycji konkursu "Perły Medycyny" oraz Plebiscytu Orły Polskiej Przedsiębiorczości i Orły Polskiego Samorządu. Organizatorem projektów realizowanych w ramach Narodowego Programu Promocji Polska Przedsiębiorczość 2020, było Mazowieckie Zrzeszenie Handlu Przemysłu i Usług. IBPRS uzyskał I Nagrodę w plebiscycie Orły Polskiej Przedsiębiorczości w kategorii: Działalność Naukowa, Edukacyjna i Badawczo-Rozwojowa. W Gali uczestniczyła Dyrektor Instytytu dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS oraz dr Bartłomiej Dessoulavy-Śliwiński, doradca dyrektora ds. strategii i rozwoju.

 


 

27.10.2014 r. Crop Quality Seminar (annual), Warszawa, IBPRS

sponsorowane przez U.S. Wheat Associates i organizowane we współpracy z Zakładem Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBRSP. Doroczne seminarium poświęcone było omówieniu aspektów jakościowych upraw pszenicy w różnych krajach świata w 2014 r., w tym w USA wraz z czynnikami klasyfikacji, dostaw i popytu. Seminarium otworzyła i w nim uczestniczyła Dyrektor Instytutu dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS, mgr Wojciech Górniak - kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS, a także przedstawiciele przemysłu młynarsko-zbożowego oraz pracownicy IBPRS.

 


 

24-25.11.2014 r. ICC Conference and Workshop "Working out ABS: Preparing to comply with the new EU Rules on Access and Benefit-sharing", Paryż, Francja

W Konferencji uczestniczyli przedstawiciele sektora rolno-spożywczego, biotechnologicznego, farmaceutycznego, kosmetycznego oraz kuratorzy kolekcji kultur drobnoustrojów. Debata toczyła się wokół Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 511/2014 w sprawie środków zapewniających zgodność użytkowników w Unii z wymogami wynikającymi z Protokołu z Nagoi dotyczącego dostępu do zasobów genetycznych oraz uczciwego i sprawiedliwego podziału korzyści wynikających z wykorzystania tych zasobów. W konferecji uczestniczyła Dyrektor Intytutu dr hab. inż Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS oraz dr Anna Misiewicz - kierownik Zakładu Mikrobiologii IBPRS.

 


 

13.11.2014 r. Konferencja "Rola Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności oraz uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością" Warszawa, MRiRW

Organizatorem była Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W konferecji uczestniczyła Dyrektor Instytutu dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS oraz dr Krystyna Szymczyk z Zakładu Analizy Żywności IBPRS.

 


 

10-12.11.2014 r. "The World Mycotoxin Forum" Wiedeń, Austria

8 Konferencja z tego cyklu poświęcona była inicjatywie systemowego podejścia do zminimalizowania zanieczyszczenia surowców mikotoksynami i zarządzenia bezpieczeństwem surowców "od pola do stołu". Główną ideą tych konferencji jest stworzenie platformy do spotkań przedstawicieli przemysłu spożywczego i paszowego oraz sektora zdrowia publicznego z przedstawicielami nauki i ustawodawcami z całego świata. W konferencji uczestniczyła Dyrektor Instytut dr hab. inż. Renata Jędrzejczak, prof. IBPRS, oraz dr Marcin Bryła i dr Marek Roszko z Zakładu Analizy Żywności IBPRS. W trakcie konferencji zaprezentowano dwa plakaty:

  • Occurrence of free and masked fumonisins in maize products available on the Polish market. M. Bryła, M. Roszko, K. Szymczyk, R. Jędrzejczak
  • The influence of maize dry milling on the content of free and masked fumonisins in model conditions. M. Bryła, M. Roszko, K. Szymczyk, R. Jędrzejczak

Z przyjemnością informujemy, że w wyniku zakończonego procesu aktualizacji Polskiej Mapy Drogowej Infrastruktury Badawczej umieszczono na niej projekt SeCuRe Centrum Zasobów Mikrobiologicznych, którego koordynatorem jest Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

W dniu 27.06.2014 r. podsekretarz stanu Krystyna Gurbiel spotkała się z przedstawicielami zespołów badawczych, które otrzymały nagrody i wyróżnienia za najciekawsze prace wdrożeniowe w 2013 roku.

 

 

W spotkaniu udział wzięli także członkowie kierownictwa instytutów badawczych oraz przedstawiciele departamentów merytorycznych MRiRW, które uczestniczyły w opiniowaniu nagrodzonych prac. Dyrektorzy instytutów, z których pochodziły nagrodzone prace otrzymali pamiątkowe statuetki, a wszyscy nagrodzeni i wyróżnieni okolicznościowe dyplomy. Podczas spotkania autorzy nagrodzonych prac badawczych zaprezentowali główne efekty wdrożeniowe zrealizowanych projektów.

 

 

Nagrody pieniężne za 2013 rok otrzymało 9 zespołów badawczych, w tym po dwa zespoły badawcze z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB, Instytutu Rybactwa Śródlądowego i Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB oraz po jednym zespole badawczym z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB, Instytutu Ogrodnictwa i Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Ponadto 2 prace zostały wyróżnione, jedna z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego oraz z Instytutu Zootechniki – PIB.

 

 

Wyniki XLI KONKURSU

"Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym"

WIOSNA 2014

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu zorganizował po raz czterdziesty pierwszy pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Konkurs pod tytułem "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Wiosna 2014.

 

autor: Jerzy Zakrzewski

 

KONKURS WIOSNA 2014 obejmował następujące grupy wędlin: kiełbasy, produkty blokowe (drobno, średnio i grubo rozdrobnione, rolady), wędliny podrobowe (wątrobianki, pasztetowe, kiszki, salcesony), mięso kulinarne, wyroby garmażeryjne (w tym dania gotowe), galarety mięsne i mięsno-warzywne, konserwy pasteryzowane i sterylizowane (mięsne, drobiowe, podrobowe) w ilości 115 próbek zgłoszonych z 34 zakładów mięsnych i drobiarskich. Ocenę konkursową przeprowadzono w dnia 13 i 14 marca br. w Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie.

Szanowni Państwo,

 

uprzejmie informujemy, iż czasopismo pt. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

na podstawie przeprowadzonej ankiety czasopism otrzymało 2 pkt. i jest na liście B Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

 

Szczegółowe informacje dot. czasopisma

W dniu 3 lutego 2014 roku podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Tadeusz Nalewajk wręczył dr hab. inż. Renacie Jędrzejczak, prof. IBPRS akt powołania na stanowisko dyrektora Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego. Uroczyste wręczenie odbyło się w siedzibie głównej Instytutu. W spotkaniu uczestniczyli pracownicy Instytutu, a także przedstawiciele ze świata nauki, gospodarki i administracji.

 

Wręczając nominację, wiceminister życzył wielu dalszych sukcesów oraz satysfakcji z wykonywanej pracy. Mówiąc o najważniejszych wyzwaniach, które stoją przed placówką, Tadeusz Nalewajk zwrócił uwagę między innymi na kwestie innowacyjności i wdrażania wyników prac badawczych do praktyki oraz roli instytutów badawczych w pracach związanych z realizacją Wspólnej Polityki Rolnej. Wiceminister rolnictwa zadeklarował pomoc w rozwiązywaniu ewentualnych problemów, wyrażając jednocześnie potrzebę jeszcze większego wykorzystania potencjału Instytutu w bieżących pracach resortu.

 

Po wręczonej nominacji Pani Dyrektor przedstawiła zgromadzonym wizję i plany dalszego rozwoju Instytutu. W swoim wystąpieniu wskazała na obecne wyzwania i zadania, jakie stoją przed Instytutem, nie tylko w zakresie realizacji prac naukowo-badawczych, ale też odnośnie prowadzania działalności wdrożeniowo-upowszechnieniowej i realizacji prac na rzecz resortu z zakresu służb publicznych.

 

W dalszej części uroczystości, wiceminister Tadeusz Nalewajk zwiedził wybrane zakłady merytoryczne Instytutu oraz ich pracownie.

Wyróżnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi


- za rozwiązanie: „Wykorzystanie innowacyjnej kultury starterowej do otrzymywania pieczywa z dużym udziałem mąki owsianej"

Skład zespołu twórców:
K. M. Stecka, J. Rozmierska, K. Piasecka-Jóźwiak, B. Chabowska, E. Słowik, E. Szkudzińska-Rzeszowiak, M. Kliszcz

 

Wyróżnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi


za rozwiązanie: „Modernizacja gorzelni poprzez wprowadzenie automatyzacji i monitoringu procesów jednostkowych, rekuperacji energii i zastosowanie ekologicznego źródła pary"

Skład zespołu twórców:
A. Miecznikowski, M. Bucoń, K. Zielińska, K. M. Stecka

Dyplom Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego


za projekt: „Biotechnologiczna metoda dekontaminacji pasz skażonych ochratoksyną A i bakteriami patogennymi"

Skład zespołu twórców:
K. Zielińska, K. M. Stecka, A. Miecznikowski, A. Kapturowska, M. Kupryś

 

Dyplom Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego


za projekt: „Wieloskładnikowe piekarskie kultury starterowe nowej generacji do stosowania w ciastach żytnich i pszenno-żytnich"

Skład zespołu twórców:
K. M. Stecka, K. Piasecka-Jóźwiak, J. Rozmierska, B. Chabłowska, R. A. Grzybowski, E. Szkudzińska-Rzeszowiak, E. Słowik, M. Kliszcz

 

Wyróżnienie na konferencji „Współczesne trendy w technologii żywności", UP Poznań, 26-27.09.2012 r.

 

za poster „Próby wykorzystania Oenococcus oeni do odkwaszania soków owocowych"

Skład zespołu twórców:
S. Skąpska, B. Sokołowska, J. Niezgoda, M. Chotkiewicz, A. Fabisiak, N. Dobros, A. Dekowska

 

Wyróżnienie na V ogólnopolskiej konferencji naukowej technologów przetwórstwa owoców i warzyw „Doskonalenie jakości żywności z owoców, warzyw i grzybów", Kraków, 17-18.05.2012 r.

 

za referat „Wpływ nowoczesnych metod utrwalania na jakość puree truskawkowego"

Wyróżniony: K. Marszałek

copyright © ibprs.pl | projekt graficzny: Kinga Wesołowska, wdrożenie i wykonanie: synermedia.pl & inventor-factory.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności.