tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Oferta technologiczna

Instytut świadczy usługi z dla firm związanych z przemysłem spożywczym.

Oferta technologiczna skierowana jest do branży spożywczej, takiej jak:

  • gorzelnicza – w ramach oferty proponujemy oznaczenia destylatu rolniczego zgodnie z istniejącymi normami i rozporządzeniami, zajmujemy się analizą zagrożeń mikrobiologicznych, obejmującą surowce, produkty pośrednie i końcowe oraz proces technologiczny, wyznaczamy i monitorujemy punkty krytyczne w na różnych etapach produkcyjnych. Proponujemy nowoczesne rozwiązania dla gorzelni pod kątem optymalnego wykorzystania surowców i energii oraz ochrony środowiska. Prowadzimy badania procesu technologicznego przerobu żyta na spirytus rektyfikowany.
  • chłodnicza – oferta skierowana dla zakładów dbających o środowisko, chcących ograniczyć energochłonność produkcji, a także przystosować firmę do przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej
  • dla firm zajmujących się produkcją przypraw – oferujemy usługową sterylizację przypraw i innych surowców roślinnych. Prowadzimy sterylizację parową wg własnej nowoczesnej i dostosowanej do najwyższych standardów technologii.firm produkujących soki, nektary itp. – proponujemy firmom szeroki zakres usług związanych z produkcją soków i napojów o podwyższonej ilości związków pektynowych, składników mineralnych, i innych dodatków funkcjonalnych
  • mięsna – nasza oferta dotyczy doskonalenia procesów technologicznych i techniki od początku produkcji mięsa jak ubój, wychładzanie mięsa, jego rozbiór i wykrawanie i przechowywania i transportu, proponujemy także rozwiązania dla produkcji mięsa kulinarnego, a także ocenę pod kątem technologicznych surowców mięsnych, dodatków do żywności, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych do produkcji żywności z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawnych. Zajmujemy się opracowywaniem nowych i doskonaleniem starych technologii przetwórstwa i przechowalnictwa tłuszczów , projektowania i wdrażania produkcji spożywczych i technicznych wyrobów tłuszczowych;

Zaplecze naukowe i doświadczenie jakie proponuje w swoim zakresie Instytut pozwala w pełni zadowolić każdego Klienta. Zapraszamy do współpracy przedsiębiorców poszukujących nowych rozwiązań technologicznych, nowych produktów i usług. Szczegółowe informacje znajdą Państwo na podstronach konkretnych jednostek organizacyjnych.