Tu jesteś:  

Początki Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego sięgają roku 1911, kiedy to z inicjatywy prof. dr hab. Wacława Dąbrowskiego utworzono Instytut Przemysłu Fermentacyjnego i Bakteriologii Rolnej przy Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie. Tak powstał Instytut Przemysłu Fermentacyjnego (IPF), poprzednik dzisiejszego Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie. Wykłady mikrobiologii rolniczej i technologii przemysłów rolnych, na zaproszenie Komitetu Organizacyjnego Kursów Przemysłowo-Rolniczych przy Muzeum Przemysłu i Rolnictwa, objął prof. Dąbrowski w roku 1911 i prowadził je dalej z mniejszymi lub większymi przerwami ze względu na wydarzenia dziejowe, aż do odejścia na emeryturę w roku 1959.

 

W 1918 roku powstała Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, gdzie w tym samym roku Wacław Dąbrowski został powołany na Profesora Nadzwyczajnego, a w rok później na Zwyczajnego, obejmując Kadrę Mikrobiologii i Przemysłu Rolnego. W latach międzywojennych pełnił z wyboru funkcję rektora SGGW i wielokrotnie funkcję dziekana. Niezależnie od pracy na SGGW profesor Wacław Dąbrowski był dyrektorem utworzonego przez siebie Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego. Instytut ten, w okresie międzywojennym prowadził działalność usługową na rzecz gorzelni rolniczych, organizowaną w ramach abonamentu, który był opłacany na daną kampanię przez właściciela gorzelni. Abonament obejmował doradztwo technologiczne, zaopatrzenie gorzelni w czyste kultury drożdży i bakterii mlekowych oraz odczynniki potrzebne do kontroli przerobu. Pełną kontrolę przebiegu produkcji i jej poziomu technicznego przeprowadzali dwukrotnie w czasie kampanii delegowani przez IPF instruktorzy. IPF zajmował się nie tylko gorzelniami. Prof. Dąbrowski był prezesem Komitetu Państwowych Ocen Masła i Serów, oraz redaktorem założonego przez siebie miesięcznika „Przemysł Rolny”, poświęconego tematyce gorzelnictwa, rektyfikacji i zużytkowania spirytusu, mleczarstwa, krochmalnictwa i suszarnictwa.

 

W 1949 r. powołano Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego (GIPRiS), kształt organizacyjny i kierunki badań nadawali mu w większości wychowankowie i współpracownicy prof. W. Dąbrowskiego. Na podstawie uchwały nr 534 Rady Ministrów z 2 sierpnia 1954r. z Głównego Instytutu Przemysłu Spożywczego i Rolnego wyłoniono Instytut Przemysłu Fermentacyjnego z Działami: Przemysłu Piwowarsko-Słodowniczego, Przemysłu Spirytusowo-Drożdżowego oraz Mikrobiologii. W wyniku likwidacji, w roku 1954, Centralnych Laboratoriów przy Zjednoczeniach Przemysłu Spirytusowego, Piwowarskiego i Owocowo Warzywnego kadry i wyposarzenie tych laboratoriów wzmocniły IPF.

 

W 1988r. Zarządzeniem Ministra Rolnictwa Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 26 marca, Instytut Przemysłu Fermentacyjnego został przemianowany na Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. W 2002 r. zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do Instytutu zostały przyłączone: Centralne Laboratorium Koncentratów Spożywczych, Centralne Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż oraz Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego, a 2008 r. Centralne Laboratorium Chłodnictwa, Centralne Laboratorium Przemysłu Ziemniaczane i Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Gastronomicznego. W 2009 r. zostały przyłączone do IBPRS Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego i Instytut Przemysłu Cukrowniczego.

 

W 2012 roku Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, po decyzji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zmienił nazwę na Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego.

 

Już wtedy, gdy powstawał polski przemysł żywnościowy, zarówno uczeni jak i decydenci gospodarczy wiedzieli,  że polskiej gospodarce niezbędna jest polska nauka. 100 lat współpracy nauki z praktyką potwierdziło słuszność tych przewidywań.

 

 

Książka wydana na Jubileusz obchodów 100-lecia istnienia Instytutu Biotechnologii

Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

 

 

Instytut Przemysłu Fermentacyjnego

prekursora

INSTYTUTU BIOTECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO (IBPRS) W WARSZAWIE

plik do pobrania


 

copyright © ibprs.pl | projekt graficzny: Kinga Wesołowska, wdrożenie i wykonanie: synermedia.pl & inventor-factory.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności.