Tu jesteś:  

Zakład Technologii Fermentacji (ZF) powstał w 1954 roku i od początku swojej działalności ściśle współpracował z przemysłem spirytusowo-drożdżowym systematycznie rozszerzając obszar swoich zainteresowań badawczych.

 

Nowe kierunki badawcze ZF to:

 

 

  • rozwijanie metod identyfikacji obecności modyfikacji genetycznych (GM) w produktach spożywczych,
  • analiza komponentów smakowo-zapachowych napojów alkoholowych metodami chemicznymi (GC-MS) w połączeniu z metodami organoleptycznymi (profilowanie sensoryczne).

 

Zakład w wyniku badań nad biotechnologicznym wykorzystaniem mikroorganizmów - drożdży i bakterii mlekowych - systematycznie poszerza swój zakres działania poza obszar przemysłu spożywczego, oferując rolnictwu szczepionki do kiszenia pasz i preparaty probiotyczne dla zwierząt.

 

 

ZF, prowadząc kompleksowe i interdyscyplinarne badania, oferuje zakładom przemysłowym, drobnej wytwórczości, producentom rolnym, instytucjom i urzędom administracji państwowej, opracowania technologiczne, licencje, know-how, ekspertyzy, usługi analityczne i szkolenia w zakresie:

 

  • techniki i technologii gorzelnictwa,
  • oceny jakości wina,
  • oceny jakości napojów spirytusowych,
  • technologii preparatów probiotycznych,
  • technologii preparatów do kiszenia pasz,
  • technologii preparatów pochodzenia drożdżowego,
  • technologii kultur starterowych dla piekarni.
copyright © ibprs.pl | projekt graficzny: Kinga Wesołowska, wdrożenie i wykonanie: synermedia.pl & inventor-factory.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności.