Tu jesteś:  

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa funkcjonuje w strukturach organizacyjnych Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego od 1 stycznia 2003 roku. Został utworzony na bazie Centralnego Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż oraz Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego.

 

Historia działalności Centralnego Laboratorium TPiPZ rozpoczyna się w 1948 roku, gdy w ramach Centralnego Ośrodka Szkolenia Młynarskiego w Kaliszu powołano Centralne Laboratorium. W 1949 roku przeniesiono je do Warszawy i w 1956 roku przekształcono w Instytut Zbożowy. Na mocy uchwały Rady Ministrów w 1958 roku poprzez przekształcenie Instytutu Zbożowego powołano Centralne Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż.

 

Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego powołano Zarządzeniem Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 30 marca 1953 roku. Zakład ten początkowo podlegał Centralnemu Zarządowi Przemysłu Piekarskiego, od 1956 roku Instytutowi Handlu Wewnętrznego, następnie bezpośrednio Ministrowi Handlu Wewnętrznego, a od 1976 - CZSS "Społem".

 

 

 

 

copyright © ibprs.pl | projekt graficzny: Kinga Wesołowska, wdrożenie i wykonanie: synermedia.pl & inventor-factory.pl

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Wszystkie zasady ich używania wraz z informacjami o sposobie wyrażania i cofania zgody na używanie cookies, opisaliśmy w Polityce Prywatności.